03 de octubre de 2019
03.10.2019
Diari de Girona

La immunoterāpia ofereix noves oportunitats en cāncers gāstrics

Un estudi liderat pel doctor Josep Tabernero valora l'efectivitat d'un anticōs utilitzat per combatre altres tipus de tumors La investigaciķ es va presentar al congrés d'oncologia de l'Hospitalet

03.10.2019 | 00:23
La immunoterāpia ofereix noves oportunitats en cāncers gāstrics

Un estudi liderat pel director del centre Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), el doctor Josep Tabernero, demostra que la immunoteràpia ofereix noves oportunitats terapèutiques per a un grup de pacients amb càncer d'unió gàstrica o gastroesofàgica avançat com a primera línia de tractament. La investigació valora l'efectivitat del pembrolizumab, un anticòs monoclonal del qual ja s'havia mostrat prèviament l'eficàcia en múltiples tumors. L'estudi es va presentar en el marc del congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que presideix el doctor Tabernero. Es tracta d'un dels congressos més importants d'oncologia de tot el món i reuneix aquests dies més de 29.000 especialistes a Fira Gran Via Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat.


Procés de la investigació

Per dur a terme la investigació, el doctor Tabernero va fer servir les dades d'un estudi internacional en el qual va participar el VHIO i que comprovava l'eficàcia com a tractament de primera línia de pembrolizumab en monoteràpia o combinat amb quimioteràpia. En aquest congrés d'ESMO, es van avançar més resultats relatius a aquest assaig, concretament per a un grup de pacients –amb inestabilitat de microsatèl·lits–, que representen entre el 8 i el 10% dels tumors gastrointestinals. «Aquí ens trobem que hi ha un benefici espectacular de la immunoteràpia en primera línia davant de la quimioteràpia. Encara que no sigui una població molt nombrosa, el benefici que s'hi obté és molt notable», va assenyalar el prestigiós oncòleg. L'estudi també va servir per demostrar que el perfil de seguretat de l'anticòs monoclonal és més favorable que el de la quimioteràpia, amb menys efectes secundaris. «Amb totes aquestes evidències, confiem que el tractament immunoteràpic únicament amb pembrolizumab en aquesta població de pacients pugui ser considerat en primera línia de tractament en pacients amb tumors gàstrics», va afirmar el doctor Tabernero. En el congrés està previst que es donin els resultats preliminars d'una investigació de càncer de coll d'úter.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook