03 de octubre de 2019
03.10.2019

L'hospital Santa Caterina inicia una campanya de donació de plasma i sang

La iniciativa es durà a terme els matins del primer dilluns de cada mes durant un any i va dirigida a tota la ciutadania L'objectiu és assolir vuit donants diaris per incrementar els nivells de components sanguinis essencials en molts tractaments

03.10.2019 | 00:23
Representants de l'IAS, el Banc de Sang i Teixits i l'Associació de Donants de Sang, durant la presentació de la campanya.

L'hospital Santa Caterina de Salt començarà una campanya anual de donació de plasma i sang a partir del proper dilluns 7 d'octubre. L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), el Banc de Sang i Teixits de Girona i l'Associació de Donants de Sang han sumat forces amb l'objectiu d'incrementar el nombre de donacions, per aconseguir vuit donants cada dia.

La campanya es farà al vestíbul del centre hospitalari i l'eslògan que s'ha triat és Felicitats, ho has fet, que busca transmetre la idea «d'orgull» de ser donant, sota la imatge d'un birret de graduació. La iniciativa es dirigeix a tota la ciutadania i es podran donar mostres de les deu a les dues del migdia el primer dilluns de cada mes.

Els diferents components sanguinis –glòbuls vermells, plasma i plaquetes– són essencials per als tractaments diaris que reben els pacients als hospitals de Catalunya. Concretament i en relació amb el plasma, un component sobre el qual cada any es troben nous usos terapèutics, Catalunya no és autosuficient i n'ha de demanar a altres països com ara els Estats Units. Per ser autosuficients s'estima que serien necessaris 60.000 litres anuals i l'any passat, segons dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, se'n van aconseguir 50.000.

El plasma conté una complexa barreja d'aigua, sals inorgàniques, compostos orgànics i més de 1.000 proteïnes. És per això que s'utilitzen múltiples productes plasmàtics disponibles en la pràctica clínica per a cadascuna de les principals indicacions: substitució en deficiències de factors de coagulació per exemple en hemorràgies massives o fins i tot intercanvi plasmàtic en algunes patologies concretes per exemple en algunes malalties rares o autoimminutàries entre altres indicacions.

Aquesta substitució es pot fer mitjançant la transfusió simple del plasma o bé a través de l'administració d'hemoderivats. Conceptualment, entenem com a hemoderivats aquelles especialitats farmacèutiques on el principi actiu prové del plasma de donants humans sans a través d'un procés de fraccionament i purificació adequat entre els que trobem immunoglobulines o alguns factors de coagulació.itària dels pacients del Ripollès.


Com es dona el plasma?

La donació de plasma es pot fer bé sigui fent una donació de sang total, és a dir, una donació simple de sang o bé mitjançant un procés d'afèresi. Si la donació és a través d'una donació simple i, per tant, de sang total, a posteriori es produeix un procés de fraccionament per separar els diferents components de la sang, entre aquests el plasma. Si el procés és per afèresi (plasmafèresi), la donació es realitza mitjançant un separador cel·lular que separa a temps real el plasma de la resta de components sanguinis i, per tant, retornant tota la resta de components de la sang al mateix moment de la donació.

Ambdós sistemes de donació són extremadament segurs i els criteris d'acceptació dels donants no difereixen excessivament entre ells. Les diferències principals però, són que la donació de plasma dura aproximadament 45 minuts i la recuperació és més ràpida que la donació de sang total. Per tant, es pot donar plasma aproximadament cada 15 dies.

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana. Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit