L'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) va reclamar ahir el compromís de totes les forces polítiques per finalitzar la tramitació parlamentària de la Llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant el procés final de la seva vida. Aquesta entitat va demanar ahir en un comunicat que s'estengui l'atenció psicològica i social i es garanteixi el respecte a les preferències del malalt al final de la seva vida sobre si desitja restar al seu domicili, sempre que les condicions de la persona malalta i el seu entorn familiar ho permetin.

A més, va recordar que prop del 50% de la població espanyola no rep les cures pal·liatives que necessita i que l'atenció que està inclosa en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut és «insuficient, a causa de l'escassetat d'intervencions psicològiques i socials a pacients, familiars i cuidadors durant la malaltia i, després de la mort, en l'atenció al dol». «Més de la meitat de les persones amb una malaltia progressiva i incurable desitjaria morir a casa seva i, malgrat això, en algunes regions, una alta proporció de pacients mor a l'hospital -més del 50%-», s'afirma a la nota informativa.

Aquesta reivindicació s'ha fet coincidir amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que es commemora dilluns vinent.

Desfilada solidària a Girona

La segona Desfilada Solidària AECC Girona se celebrarà el proper dissabte 19 d'octubre a les vuit del vespre al monestir de Sant Pere de Galligants de Girona. La iniciativa s'emmarca en el Dia Internacional del Càncer de Mama i els fons que es recaptin aniran destinats a combatre la malaltia. Les entrades valen 5 euros i ja estan a la venda. Es comptarà amb unes models excepcionals: dones que han patit o estan patint un càncer de mama i voluntàries de l'entitat.