L'Hospital Universitari de Bellvitge va realitzar la setmana passada les dues primeres cirurgies de canvi de sexe. Les pacients evolucionen favorablement i s'espera que siguin donades d'alta al cap de pocs dies. Les intervencions van anar a càrrec d'una unitat multidisciplinària amb expertesa reconeguda en el camp de la cirurgia genital complexa, un model únic a l'estat espanyol que compta amb la participació de professionals dels serveis d'Urologia, Cirurgia Plàstica i Reparadora i Ginecologia, entre d'altres.

Les primeres intervencions van ser dues vaginoplàsties a dones trans que van voler feminitzar els seus genitals. L'hospital està preparat per fer tant cirurgies per a la feminització corporal -vaginoplàstia, penectomia, orquiectomia, clitoriplàstia i vulvoplàstia- com cirurgies per a la masculinització -vaginectomia, fal·loplàstia.

Bellvitge és un dels hospitals designats pel Servei Català de la Salut com a centre de referència per a l'atenció quirúrgica a les persones trans. Fins ara, les operacions de reassignació sexual a persones trans només es feien a l'Hospital Clínic de Barcelona, però amb la nova directriu també es poden fer a l'Hospital Universitari de Bellvitge i a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar a l'abril una llista única a Catalunya per a aquestes intervencions. També va informar que Salut doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals i s'incrementarà l'accessibilitat de forma clara per a les persones que estan esperant aquest tipus d'operació.

Reassignació genital

La cirurgia ofereix a les persones trans la possibilitat d'una reassignació genital perquè es reafirmin en la seva identitat sentida. «Si volen sotmetre's a una cirurgia de feminització o masculinització, estem en condicions de fer-ho i d'adaptar-nos a les seves demandes», va explicar la doctora Anna López Ojeda, coordinadora territorial de la cirurgia trans. Una persona podrà requerir masculinitzar o feminitzar tots els seus òrgans genitals o només algun d'ells.

«La nostra experiència en cirurgies genitals complexes ens capacita per fer cirurgies de feminització i de masculinització», va assenyalar el doctor Josep Torremadé, uròleg de Bellvitge. L'hospital és centre de referència territorial per a la cirurgia urogenital complexa, amb més de cent intervencions a l'any.