10 de octubre de 2019
10.10.2019
Diari de Girona

L'Hospital Universitari de Bellvitge fa les primeres cirurgies de canvi de sexe

Les intervencions van anar a càrrec d'una unitat multidisciplinària amb expertesa reconeguda en el camp de la cirurgia genital complexa, un model únic a tot l'estat espanyol

10.10.2019 | 00:13
L'Hospital Universitari de Bellvitge fa les primeres cirurgies de canvi de sexe

L'Hospital Universitari de Bellvitge va realitzar la setmana passada les dues primeres cirurgies de canvi de sexe. Les pacients evolucionen favorablement i s'espera que siguin donades d'alta al cap de pocs dies. Les intervencions van anar a càrrec d'una unitat multidisciplinària amb expertesa reconeguda en el camp de la cirurgia genital complexa, un model únic a l'estat espanyol que compta amb la participació de professionals dels serveis d'Urologia, Cirurgia Plàstica i Reparadora i Ginecologia, entre d'altres.

Les primeres intervencions van ser dues vaginoplàsties a dones trans que van voler feminitzar els seus genitals. L'hospital està preparat per fer tant cirurgies per a la feminització corporal -vaginoplàstia, penectomia, orquiectomia, clitoriplàstia i vulvoplàstia– com cirurgies per a la masculinització –vaginectomia, fal·loplàstia.

Bellvitge és un dels hospitals designats pel Servei Català de la Salut com a centre de referència per a l'atenció quirúrgica a les persones trans. Fins ara, les operacions de reassignació sexual a persones trans només es feien a l'Hospital Clínic de Barcelona, però amb la nova directriu també es poden fer a l'Hospital Universitari de Bellvitge i a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar a l'abril una llista única a Catalunya per a aquestes intervencions. També va informar que Salut doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals i s'incrementarà l'accessibilitat de forma clara per a les persones que estan esperant aquest tipus d'operació.


Reassignació genital

La cirurgia ofereix a les persones trans la possibilitat d'una reassignació genital perquè es reafirmin en la seva identitat sentida. «Si volen sotmetre's a una cirurgia de feminització o masculinització, estem en condicions de fer-ho i d'adaptar-nos a les seves demandes», va explicar la doctora Anna López Ojeda, coordinadora territorial de la cirurgia trans. Una persona podrà requerir masculinitzar o feminitzar tots els seus òrgans genitals o només algun d'ells.

«La nostra experiència en cirurgies genitals complexes ens capacita per fer cirurgies de feminització i de masculinització», va assenyalar el doctor Josep Torremadé, uròleg de Bellvitge. L'hospital és centre de referència territorial per a la cirurgia urogenital complexa, amb més de cent intervencions a l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook