Les persones que, als 45 anys, caminen més a poc a poc poden tenir el cervell més envellit que altres persones de la mateixa edat. Així ho conclou un estudi presentat aquest divendres per la nord-americana Universitat de Duke.

La investigació del centre educatiu va mesurar 19 factors en persones d'aquesta edat i va concloure que caminar més ràpid està relacionat amb millors resultats de les funcions cerebrals.

"El que és realment sorprenent és que això es dóna en persones de 45 anys d'edat, no en pacients geriàtrics a qui usualment se'ls avalua amb aquestes mesures", va dir Line Rasmussen, investigadora de postdoctorat en el Departament de Psicologia i Neurociència de Duke.

Rasmussen i altres científics van analitzar la informació de prop de 1.000 persones des de l'edat preescolar fins que recentment van complir 45 anys, indica l'informe.

"Els metges saben que les persones que caminen més a poc a poc en els seus setantes o vuitantes tendeixen a morir més aviat que els qui caminen més ràpid a aquestes edats", va explicar Terrie Moffitt, professora de psicologia de Duke i de desenvolupament social a King's College London.

Un dels fets reveladors de l'actual estudi és que "ha detectat que caminar a poc a poc és un senyal de problemes dècades abans d'arribar a la vellesa", va agregar Moffitt, autora sènior de la investigació.

En l'avaluació més recent dels participants -entre abril de 2017 i abril de 2019- les proves de tomografia cerebral computeritzada (MRI) van mostrar que els qui caminen més lentament tendeixen a tenir un volum cerebral menor.

Aquest menor volum significa una escorça cerebral més prima, menys superfície de cervell i una incidència més gran de petites lesions associades amb malalties dels vasos cerebrals en la "matèria blanca", el teixit que afecta activament la forma com aprèn i funciona el cervell.

"En resum, els seus cervells semblen una mica més vells", assegura l'informe.

Addicionalment, els caminants més lents semblaven més vells segons un jurat de vuit avaluadors que van analitzar l'"edat facial" en fotografies de cada participant.

Encara que algunes de les diferències en salut i habilitats de coneixement poden estar lligades a decisions d'estil de vida, l'estudi també suggereix que hi ha signes "en edats primerenques que poden identificar aquells que caminaran més lent" en la seva etapa adulta.