El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (CFB) ha engegat una campanya per conscienciar la població sobre la importància de la recepta en els medicaments que requereixen prescripció mèdica. La primera fase de la campanya se centra en el paracetamol i l'ibuprofèn, dos medicaments que, en funció de la dosi, només es poden adquirir amb prescripció mèdica, com és el cas de l'ibuprofèn de 600 mg i el paracetamol de més de 10 comprimits.

El material que es distribuirà en aquesta campanya inclourà l'explicació dels símbols que es troben als envasos dels medicaments i que permeten diferenciar si requereix o no la recepta mèdica. Més endavant, el CFB també preveu tractar els antibiòtics en aquesta mateixa campanya.

En el cas de l'ibuprofèn, el CFB recorda que serveix d'analgèsic, antipirètic i antiinflamatori però que per al tractament del dolor lleu-moderat es pot administrar en dosis de 400 mg, ja que no existeix cap raó científica per utilitzar les dosis de 600 mg. El paracetamol, en canvi, és només analgèsic i antipirètic, també per al dolor lleu-moderat, i la recomanació és no superar la dosi diària de tres grams. El CFB recorda que hi ha molts medicaments que no necessiten recepta i que el mateix farmacèutic pot aconsellar l'usuari. A banda, el CFB posa a disposició dels farmacèutics diferents materials, com ara un argumentari per ajudar-los a clarificar els dubtes que puguin sorgir als usuaris en el moment de la dispensació.

Amb aquesta campanya, també s'ha volgut incidir en el paper del farmacèutic comunitari com a agent de salut implicat en la millora de la salut pública i el benestar del pacient. L'activitat assistencial encaminada a abordar els símptomes menors constitueix la indicació farmacèutica, entesa com el servei professional prestat davant de la demanda d'un pacient o usuari que sol·licita un tractament per un problema de salut concret.

Aquest abordatge pot requerir la dispensació d'un medicament sense recepta, seleccionat segons la situació concreta del pacient i l'evidència científica disponible, en la dosi, forma farmacèutica, pauta i durada del tractament adequades, i garantint que el pacient ha rebut la informació suficient per utilitzar-lo de manera correcta. De forma general, es recomana l'ús de la dosi eficaç més baixa i durant el menor temps possible per controlar els símptomes d'acord amb l'objectiu terapèutic.