La cinquena edició del Seminari Internacional d'Habilitats per la Vida, que va tenir lloc la setmana passada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, va reunir un centenar de professionals, entre els quals hi havia responsables del disseny de polítiques públiques orientades a infants, adolescents i joves, de l'àmbit de l'educació, la salut comunitària, la prevenció de l'abús de drogues, l'educació afectiva-sexual, el foment de la convivència, la cultura ciutadana i la promoció de la salut, entre d'altres.

Amb el lema «Habilitats per aprendre a cuidar-nos» aquesta cinquena edició del seminari internacional s'ha centrat en com les habilitats per a la vida ens ajuden a tenir cura de nosaltres mateixos, de les altres persones i també dels entorns on convivim. Aquestes habilitats són destreses psicosocials -com l'empatia, la comunicació interpersonal, el pensament crític, la solució de problemes, el maneig de sentiments o el treball en equip- que ens ajuden a tenir un major control sobre les nostres vides i a prendre millors decisions per a la nostra salut tant individual com col·lectiva. L'Organització Mundial de la Salut les defineix com «aquelles aptituds necessàries per tenir un comportament adequat i positiu que ens permeti afrontar eficaçment les exigències i reptes de la vida diària».

Al llarg de les dues jornades es van dur a terme tres conferències principals, tres taules rodones i quatres tallers pràctics, pels quals es va comptar amb reconeguts experts en aquest àmbit. Professionals de Dipsalut hi van compartir el marc teòric i la metodologia de treball de programes com el Sigues tu, eines i actius per a la salut, un pla d'educació per a la salut que utilitza com a estratègia l'entrenament de les habilitats per a la vida d'infants, adolescents i joves i que aconsegueix incidir també en la comunitat educativa i en les famílies.

Els ponents van destacar la importància de les habilitats per a la vida en el benestar de les persones i les comunitats i, per tant, la seva clara relació amb la promoció de la salut. També hi va haver tres espais orientats a compartir experiències i projectes que porten a la pràctica l'entrenament de destreses psicològiques i socials.