Els peixets d'argent (o peixets de plata) són una de les plagues més comuns que es donen a les llars. Els 'Lepisma saccharina', el seu nom científic, tenen el seu hàbitat natural al lavabo, on hi ha poca llum i humitat. No obstant això, poden aparèixer a qualsevol altre racó de la casa, com per exemple a la cuina i l'interior dels armaris.

Tot i que la visita d'aquests insectes és indesitjada i molesta, has de saber que són totalment inofensius ja que no produeixen picades. En lloc d'això, la seva alimentació sol estar basada en silicona, paper, cartró o aliments rics en midó.

Els peixets d'argent són de color gris platejat, mesuren de mitjana uns 10 mil·límetres de llarg, el seu cos és allargat i angulat, no tenen ales i posseeixen unes llargues antenes. La seva velocitat i el seu rebuig a la llum fan que s'ocultin molt bé. A més, són insectes que es reprodueixen amb molta facilitat, pel que és convenient atacar com més aviat millor.

Per prevenir la seva aparició a la llar el millor que pots fer és evitar les filtracions d'aigua, tapar bé les esquerdes que puguin aparèixer i netejar a fons. Però si el problema és que ja els tens a casa no et desesperis, aquí et presentem una sèrie de remeis casolans per eliminar els peixets de plata.

Àcid bòric

Aquest producte és la millor arma que podràs trobar contra els 'lepismas' o contra qualsevol altra plaga que tinguis a casa. L'àcid bòric pot comprar-se en drogueries, farmàcies i fins i tot en alguns supermercats. Per eliminar els peixets de plata amb aquest producte, només hauràs de escampar-lo a les cantonades del terra del lavabo o en els racons en els quals apareguin aquests insectes. El millor és que ho facis amb precaució (mascareta i guants) i que no deixis que s'hi apropin les mascotes de la casa o els nens. El seu efecte no és immediat, pel que no notaràs com aquests insectes desapareixen fins uns dies després.

Espígol

L'espígol és un repel·lent natural per a aquests molestos insectes. Pots aplicar un parell de gotes d'oli essencial d'espígol en els racons en els quals apareguin els peixets d'argent o barrejar-lo amb aigua en un esprai i ruixar en zones més àmplies. Els olis de cítrics com la llimona o la taronja també poden utilitzar-se de la mateixa manera per espantar els 'lepismas'.

El parany del pot

A més d'espantar o eliminar els peixets de plata directament, una altra opció és deixar-los un parany a la nit i desfer-te'n al matí. Un dels més coneguts és el parany casolà del pot. Embolica la part exterior d'un pot amb cinta de pintor. Després fica al seu interior flocs de civada. Els 'lepismas' es deleixen pel midó que contenen aquests cereals! A la nit els insectes entren al pot gràcies a la cinta, però no podran escapar-se ja que el vidre de l'interior els farà relliscar.

Encenalls de cedre

Una altra forma de desfer-se dels peixets d'argent és col·locar encenalls i fulles de cedre per les diferents sales de la casa. Aquest arbre desprèn una olor agradable per a les persones però que els 'lepismas' odien. Col·loca els encenalls en saquets en els racons en els quals apareguin aquestes bestioles i a l'interior dels armaris.

Canyella

La canyella és un dels millors repel·lents que existeixen contra els 'Lepisma saccharina'. Aquesta espècie té a més l'avantatge que pot trobar-se en pols, per a col·locar-la per la casa en saquets, o directament en branca, per guardar-la en els armaris o en altres racons.