31 de octubre de 2019
31.10.2019
Diari de Girona

La campanya de vacunació contra la grip a Catalunya ja està en marxa

A Girona s'han distribuït prop de 110.000 dosis als centres d'atenció primària i vacunals Salut posa èmfasi a prevenir altres malalties d'hivern

31.10.2019 | 00:08
La roda de premsa de presentació va tenir lloc dilluns.

Salut va posar en marxa dilluns la campanya de vacunació de la grip i ja té disponibles més d'1,2 milions de dosis de la vacuna als CAP i als centres vacunals, un 9% d'aquestes a la demarcació de Girona. Segons va explicar el Departament, enguany la campanya comunicativa Per un hivern sense BRRR posa l'èmfasi a prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques. Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària, entre d'altres.

Segons va explicar en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, la campanya se centra sobretot en els col·lectius més vulnerables: majors de 60 anys, dones embarassades, persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, i professional sanitari.

Sobre els professionals sanitaris, Vergés va recordar en la roda de premsa que encara cal «insistir» perquè s'assoleixi l'objectiu de vacunació del 40%. L'any passat, va dir, es va millorar el percentatge passant del 23,3% al 28,05%, però encara és lluny de l'objectiu.


Vacunació d'infants prematurs

A més, va indicar Vergés, enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va assegurar que «està demostrat que el col·lectiu té una morbilitat molt més important», és a dir, que tenen més problemes de malalties de tipus respiratori.

En el cas d'aquests nadons, la vacuna, va precisar, seria la mateixa que per a un adult pel que fa a la composició, però la dosi seria diferent.

A Catalunya hi ha 700 centres vacunals des d'on es distribuiran els més d'1,2 milions de vacunes, una adquisició que ha tingut un cost de prop de 4 milions i mig d'euros. A banda, Salut també destina 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària davant la previsió d'un increment de la demanda assistencial. Són 1,7 milions més que la temporada passada.

Segons va explicar Marta Chandre, sotsdirectora del CatSalut, es reforçaran les plantilles per fer front als pics de demanda però també es farà una actuació proactiva des de la primària aconsellant a pacients ja identificats de risc i fent visites domiciliàries.

Dels 21,4 milions d'euros, 3,3 aniran a la primària, 3,3 a l'atenció sociosanitària i 14,8 a l'hospitalària. Amb tot, Chandre no va concretar en quin nombre d'efectius es traduirà el reforç de plantilles.


Altres malalties d'hivern

Més enllà de la grip, la campanya comunicativa d'aquest any se centra també en la prevenció d'altres malalties d'hivern. «La grip no és l'única malaltia que es produeix a l'hivern, segurament és la més mediàtica, però també hi ha altres virus i infeccions respiratòries que ocasionen increments importants de la demanda assistencial, com l'epidèmia de la bronquiolitis», va dir Vergés.

Per això, els pòsters i altres materials comunicatius adreçats a la ciutadania aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint o ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.

Segons Joan Guix, el fet que a l'hivern les persones es concentrin més en espais tancats que la resta de l'any fa que la transmissió sigui «més curta». El període òptim de vacunació és des del 28 d'octubre fins al 15 de desembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook