Demà la plaça Catalunya de Girona acollirà una gran jornada de donació de sang. Es tracta de la tercera vegada que se celebra aquesta campanya per les Fires de Sant Narcís, que ha coordinat el Banc de Sang i Teixits, l'Associació de Donants, l'Ajuntament i la Festa Major dels 4 Rius, amb l'objectiu d'assolir 600 donacions.

L'espai de donació serà una carpa situada a plaça Catalunya, una zona cèntrica per aprofitar la proximitat amb tots els altres actes que es facin el mateix dia, com la ballada de sardanes a la plaça del Lleó o la fira d'artesania que ocuparà tot el Barri Vell.

L'Ajuntament de Girona també s'ha implicat en la campanya i comptarà amb la participació de l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas que vindrà a donar sang amb regidors el consistori.

El mateix dia, tots els donants que vulguin d'entre 18 i 40 anys podran aprofitar la donació de sang per fer-se donants voluntaris del registre de medul·la òssia. Aquest registre significa formar part d'una xarxa mundial de possibles donants, en la qual es consulta la seva compatibilitat amb afectats de tot el món que pateixen leucèmia o altres malalties que afecten a «la fàbrica de la sang» que és la medul·la òssia.

Per fer-ho, els donants que ho vulguin s'hauran de dirigir al personal del Banc de Sang en el moment de fer l'entrevista mèdica.

Sorteig de premis

Amb motiu de la marató de donants de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits, l'Associació de Donants de Sang Girona ha engegat un sorteig de premis per les persones que donin sang. Pel sorteig, l'associació compta amb diversos col·laboradors que han volgut afegir-se a la tasca solidària de la promoció de la donació. D'una banda, el Girona FC ha cedit la samarreta signada pel primer equip i vint entrades a tribuna per al partit que l'equip disputarà contra el Tenerife el 8 de novembre. Els obsequis els va entregar el president del Girona FC, Delfí Geli al president de l'associació de donants, Jordi Segura.

D'altra banda, l'Uni Girona Spar Citylift va entregar deu samarretes signades per l'equip i dues per l'entrenador Eric Surís i l'assistent David Muñoz. També va fer entrega de 25 entrades dobles per al partit que l'equip disputarà contra el Lointec Gernika Biscaia el 10 de novembre. A l'acte hi eren presents membres de la junta executiva de l'associació amb el president Jordi Segura i els membres de l' staff tècnic de l'UniGirona amb el delegat Vicenç Bordas.

El Bàsquet Girona va donar entrades a preu reduït i una pilota de bàsquet signada per tot l'equip i el seu president, Marc Gasol.

També se sortejaran premis com ara: un curset d'iniciació de marxa nòrdica cedit per Nordic Walk Girona; llibres cedits i signats per autors com Rafel Nadal, Martí Gironell, Imma Pascual i Guillem Terribas; llibres cedits per l'Ajuntament de Girona de l'any Fargnoli, discos de Sopa de Cabra i Xamfaina; pizzes gratuïtes; entrades de cinema a preu reduït; descomptes a restaurants i entrades per a espectacles de La Mirona, Temporada Alta, el Black Music Festival i el Festival Girona a Cappella.

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. Els dies festius, com l'1 de novembre, aquest objectiu es complica ja que els centre fixos de donació estan tancats i s'organitzen un mínim de donacions de sang al territori. Per això és important assolir a Girona les 600 donacions.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques: ser major d'edat, pesar 50 quilos o més, en cas de ser dona, no estar embarassada i per donar sang no cal estar en dejú.

De cada donació se'n beneficien tres persones perquè la sang se separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d'aquests components servirà per a uns tractaments diferents. El 55% dels glòbuls vermells s'utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.