Palafrugell ha posat en marxa el programa de prescripció social per tal de promoure la salut emocional i el benestar dels seus habitants. Aquest programa consisteix a derivar, des del CAP de Palafrugell, persones amb problemes anímics relacionats amb situacions vitals com ara la soledat

o la manca de relacions socials, a les diferents activitats que porta a terme el teixit associatiu de la vila, amb la prèvia adhesió al programa de les entitats. El projecte és fruit del treball conjunt de l'Ajuntament de Palafrugell, el Centre d'Atenció Primària de

Palafrugell i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de Càritas.

Enfocament ampli

El programa neix arran d'una proposta dels mateixos professionals d'atenció primària del CAP de Palafrugell. Des de les consultes de primària, han evidenciat que la pèrdua de salut obeeix a diferents factors i que és necessari un enfocament més ampli. Amb una visió biopsicosocial, les recomanacions de tipus social són una eina terapèutica més, al costat dels tractaments mèdics convencionals, especialment per a problemes relacionats amb determinades situacions vitals com poden ser la soledat o la manca de relacions socials. La prescripció social suposa un altre tipus de recepta per a aquest tipus de pacients. El fet de compartir un entorn social i relacionar-se amb altra gent, complementat amb el tractament mèdic, pot ajudar a millorar alguna de les causes del malestar pel qual han acudit al seu centre de salut.

Funcionament

En el cas concret de Palafrugell, aquest programa es duu a terme al Centre d'Atenció Primària. El personal sanitari emet una recepta en forma de prescripció social detallant quina activitat o actiu de salut pot ajudar-lo i deriva el pacient que ho necessita a una professional que facilita la seva participació regular en activitats comunitàries. Aquesta activitat ajuda a desenvolupar recursos socials i psicològics, promociona un reforç positiu i ajuda a mantenir un estil de vida actiu.

A Palafrugell s'han identificat 170 actius de salut, que poden augmentar a mesura que se n'identifiquin de nous. Aquests actius s'han realitzat a partir d'un mapeig d'actuacions i recursos relacionats amb la salut comunitària del municipi a través del cercador-web Actius i Salut de l'Agència de Salut Pública. El programa també beneficia, les entitats del Tercer Sector.