El Departament de Salut es planteja implantar d'aquí a quatre anys una prova d'aptitud personal a tots aquells estudiants que vulguin accedir a algun dels graus universitaris que tenen com a sortida professional l'àmbit sanitari. Aquesta és una de les conclusions del Fòrum de Diàleg Professional, una reunió organitzada pel departament que reuneix tot el sector sanitari de Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que la futura prova està pensada per avaluar les «habilitats, els comportaments i les aptituds» dels futurs professionals. «Volem uns professionals que combinin coneixements i valors i aquesta prova ens ho possibilitarà», va afegir Vergés.

Aquesta prova d'aptitud personal, que es faria després de la selectivitat, de moment encara no té data d'implantació, però la voluntat del departament és que es pugui començar a fer d'aquí a quatre anys. Segons va explicar Alba Vergés, es volen avaluar els «valors humanistes» dels futurs professionals de la sanitat. La mateixa consellera també va assegurar que la prova parteix «d'un gran consens» entre professionals sanitaris i universitats gràcies al «treball conjunt entre els dos sectors».

La tercera reunió del Fòrum de Diàleg Professional, que fa un any va impulsar la Generalitat, també va tractar el futur de l'atenció primària. La voluntat de polítics, entitats i professionals sanitaris que es van reunir dilluns a l'Hospitalet de Llobregat és fer una atenció primària «més resolutiva», tal com va explicar quan va finalitzar la reunió la consellera de Salut.

L'objectiu és que l'atenció primària sigui «l'eix vertebrador del sistema sanitari», va assegurar Vergés. Per això, el Fòrum va definir els rols de metges i infermeres en aquest àmbit. «Les infermeres hauran de pivotar el seguiment dels factors de risc i de la patologia crònica estable i els metges s'encarregaran del diagnòstic, el seguiment de la patologia inestable i la prevenció del dany associat a la intervenció clínica», va avançar.

En conjunt, del Fòrum de Diàleg Professional se n'han extret més de 180 conclusions que han de millorar el futur de la sanitat catalana.