Una dieta alta en greixos i baixa en carbohidrats, com el règim de Keto o cetogènica, ajuda a combatre millor el virus de la grip, segons un nou estudi de la Universitat de Yale, als Estats Units, publicat en la revista 'Science Immunology'. Els investigadors van comprovar que els ratolins alimentats amb una dieta cetogènica van poder combatre millor el virus de la grip que els alimentats amb aliments rics en carbohidrats.

La dieta cetogènica, que per a les persones es basa en carn, peix, ocells i vegetals sense midó, activa un subconjunt de cèl·lules T en els pulmons que no es van associar prèviament amb la resposta del sistema immunitari a la grip, millorant la producció de moc de les cèl·lules de les vies respiratòries que poden atrapen efectivament el virus, informen els investigadors.

"Va ser una troballa totalment inesperada", admet el coautor principal, Akiko Iwasaki, professor d'Inmunobiologia i Biologia Molecular, Cel·lular i del Desenvolupament de Waldemar Von Zedtwitz i investigador de l'Institut Mèdic Howard Hughes.

Una recerca de dos aprenents

El projecte de recerca va ser una creació de dos aprenents: un que treballava en el laboratori de Iwasaki i l'altre amb la coautora principal Visha Deep Dixit, la professora Waldemar Von Zedtwitz de Medicina Comparada i d' Inmunobiología.

Ryan Molony va treballar en el laboratori de Iwasaki, que va descobrir que els activadors del sistema immunitari anomenats inflamasomes poden causar respostes nocives del sistema immunitari en el seu hoste. Per part seva, Emily Goldberg va treballar en el laboratori de Dixit, que havia demostrat que la dieta cetogènica bloquejava la formació d'inflamasomes.Els dos es van preguntar si la dieta podria afectar la resposta del sistema immunitari als patògens com el virus de la grip.

Van demostrar que els ratolins alimentats amb una dieta cetogènica i infectats amb el virus de la grip tenien una taxa de supervivència més alta que els ratolins amb una dieta normal alta en carbohidrats. Específicament, els investigadors van trobar que la dieta cetogènica va desencadenar l'alliberament de cèl·lules T gamma delta, cèl·lules del sistema immunitari que produeixen moc en el revestiment cel·lular del pulmó, mentre que la dieta alta en carbohidrats no.

Quan els ratolins van ser criats sense el gen que codifica les cèl·lules T gamma delta, la dieta cetogènica no va proporcionar protecció contra el virus de la grip.

"Aquest estudi mostra que la forma en què el cos crema greix per a produir cossos cetònics a partir dels aliments que mengem pot alimentar el sistema immunològic per a combatre la infecció de la grip", assenyala Dixit.