Incorporar hàbits saludables com la dieta mediterrània o l'exercici físic millora en només sis mesos indicadors de salut tan rellevants com els factors de risc cardiovascular, la qualitat de la son o l'estat mental i emocional, segons el estudi MedCARS de l'empresa automobilística SEAT.

L'informe, en el qual han col·laborat Irsi Caixa, l'Hospital Clínic, ITAE Empreses i científics de Harvard TC CHAN School Public Health, s'ha realitzat amb una mostra de 300 treballadors de la fàbrica SEAT de Zona Franca de Barcelona que, durant mig any , han rebut pautes per millorar els seus hàbits de vida.

Per confirmar les hipòtesis, aquest grup experimental de voluntaris s'ha comparat amb una altra mostra de 300 treballadors de la fàbrica del Prat, el grup de control, a què no se li ha fet cap tipus d'indicació més enllà del reconeixement mèdic inicial i posterior al període de l'experiment.

Segons ha explicat la directora de Salut, Seguretat i Emergències de SEAT, la doctora Patricia Such, un cop acabada la investigació s'ha pogut comprovar que el grup experimental ha registrat una millora de la seva salut gràcies a les diferents intervencions realitzades durant el procés.

"Fomentem l'exercici físic dels treballadors a través d'entrenadors personals i incorporem menús de temporada, receptes, llistes de la compra i assessorament nutricional. També vam canviar els entrepans que ofereix l'empresa per uns més sans i vam introduir en les màquines expenedores aliments més saludables", ha explicat Such.

Així mateix, els voluntaris van rebre 30 grams diaris de fruita seca i 5 litres d'oli d'oliva verge cada mes per incorporar en la seva dieta fora de l'horari laboral, amb les seves famílies, una part important de la bona adherència als nous hàbits alimentaris.

La nutricionista del Harvard TH Chan School Mercedes Sotos-Prieto ha destacat que s'ha integrat un canvi ambiental, amb menjar saludable en les màquines de l'empresa, i al grup d'intervenció se'ls va donar entrepans saludables, amb pa integral i amb alvocat, formatge fresc, vegetals o peixos de llauna, en lloc dels tradicionals, d'embotit i farines refinades.

En aquesta línia, la directora de formació d'ITAE Empreses, Laura Solana, ha destacat que una de les novetats de l'estudi és que s'ha treballat per "promoure un canvi de conductes i estratègies emocionals en els treballadors", mitjançant dues sessions de treball grupal i dues sessions amb les famílies.

"Està demostrat que afavorir la implicació activa dels familiars beneficia la consolidació de canvis", ha defensat Solana, al temps que ha assenyalat que aquest suport ha de ser complementat amb el propi autoconeixement, ja que "moltes vegades els hàbits poc saludables tenen a veure amb mancances emocionals ".

"La intervenció psicològica -ha afegit Solana- és per tant fonamental per millorar la gestió emocional i la capacitat de resiliència de les persones al voltant d'una vida més saludable".

Per la seva banda, el consultor de Medicina Interna de l'Hospital Clínic, Ramon Estruch, ha afirmat que la millora es pot concretar en "la reducció del pes corporal i, especialment, del perímetre de la cintura, en la millora del perfil lipídic i en la disminució dels marcadors d'inflamació".

Estruch ha recalcat que també s'han observat millores en relació amb la qualitat de la son i la salut mental, i s'ha adonat que "l'informe, a diferència d'altres, té un enfocament multidisciplinari, ja que analitza diversos factors que milloren l'estil de vida ".

L'experiment ha permès construir la major base de dades de microbioma vinculada a intervenció amb dieta mediterrània, ja que s'han recollit mostres abans i després del procés, de manera que es preveu que amb aquesta enorme biblioteca s'obrin noves línies d'investigació, com analitzar l'impacte dels canvis nutricionals en la salut intestinal.

Els resultats de la investigació, que s'ha fet en el marc del Comitè Científic SEAT Empresa Saludable, són extrapolables a la resta de la població.