El Sistema Nacional de Salut finança per primera vegada la vareniclina i el bupropió, els tractaments farmacològics per deixar de fumar, tal com es va acordar en les reunions de la Comissió Interministerial de Preus celebrades el setembre i l'octubre, on participen el govern central i les comunitats autònomes. El finançament d'aquests dos tractaments farmacològics complementarà altres suports que ja es venien oferint des de les consultes d'Atenció Primària.

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, destaca que aquest és un pas important en l'abordatge de l'tabaquisme: «l'èxit en la cessació tabàquica en persones que ho fan sense ajuda és del 5% davant el 30 -40% en aquelles que segueixen un tractament farmacològic específic i compten amb suport psicològic». Això no obstant, remarca que «només un abordatge integral i amb mesures multisectorials de caràcter legislatiu, sanitari i educatiu faran possible la prevenció i control de l'tabaquisme».

El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública que es pot prevenir en els països desenvolupats i és un factor determinant de nombroses patologies i la primera causa de morbimortalitat evitable. De fet, a Espanya es produeixen 58.000 morts anuals associades al tabac.

Entre les mesures incloses en aquest document es troba la inclusió de l'abordatge de l'tabaquisme en la cartera de serveis d'Atenció Primària, iniciativa d'acord amb l'evidència científica i cost-efectiva. «El 70% de la població acudeix a l'mínim un cop a l'any al seu metge de família, els pacients fumadors amb més freqüència, i això ofereix una important oportunitat per aconsellar, motivar i proporcionar ajuda eficaç als que hagin decidit deixar-ho», subratlla la ministra.

Com es prescriu?

Perquè la prescripció d'aquests medicaments es pugui dur a terme és necessari que les CCAA, INGESA i mutualitats, cadascuna en l'àmbit de les seves competències, elabori, desenvolupi, implementi o adapti un programa de suport individual i/o grupal de deshabituació tabàquica en el qual es defineixin aspectes, com per exemple, el personal sanitari implicat o l'estratègia d'intervenció.

La seva prescripció es produirà sota recepta electrònica en pacients que estiguin inclosos en aquest programa de suport i compleixin els criteris establerts: tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb al menys un intent en l'últim any, fumar 10 cigarrets o més al dia i tenir un alt nivell de dependència, qualificat pel test de Fagerström ? 7.

Cada prescripció es realitzarà per un envàs, que equival a un mes de tractament. Després d'això, el metge, en el marc del seguiment del programa de deshabituació tabàquica, haurà de valorar l'evolució de l'efectivitat del tractament amb caràcter previ a l'emissió de la següent recepta. El tractament complet té una durada d'entre nou i dotze setmanes i el SNS finançarà un intent anual per pacient per deixar de fumar.

Amb aquesta mesura es beneficiaran unes 83.800 persones, amb un impacte pressupostari de 7,9 milions d'euros en el primer any. El cost del tractament dia serà d'aproximadament 3,55 euros per persona en el cas de la vareniclina i de 1,03 euros / dia en el cas de bupropion. El preu de la vareniclina es reduirà un 36% i el del bupropió un 72%. Aquesta disminució es mantindrà quan es comprin fora del finançament.