09 de gener de 2020
09.01.2020

El consum de cocaïna causa la meitat de les demandes d'ajuda a Projecte Home

Les festes de Nadal són el moment de l'any amb més risc per a les persones que tenen problemes amb l'alcohol

09.01.2020 | 00:08

L'organització Projecte Home Catalunya ha atès de forma presencial, durant el 2019, 1.283 persones amb problemes de drogues o altres conductes addictives. Així ho va informar l'entitat que es dedica al tractament i la prevenció de les drogodependències, l'alcoholisme i les ludopaties. Del conjunt de persones ateses, el 50% ha demanat ajuda per addicció a la cocaïna, una xifra que augmenta cinc punts percentuals respecte al 2018 i que confirma una tendència a l'alça en els darrers anys. «No podem abaixar la guàrdia davant d'una substància com la cocaïna, de la qual ja tenim sobrada evidència dels efectes greus per a la salut física i mental», va destacar el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. L'entitat també va alertar que les festes nadalenques són el moment de l'any amb més risc per a les persones que tenen problemes amb l'alcohol.

Després de la cocaïna, l'alcohol és la droga que més demandes de tractament provoca entre les persones adultes ateses a Projecte Home, amb un 36% dels casos. La segueixen el cànnabis, amb un 5%; les ludopaties, amb un 4%, i l'heroïna, també amb un 4%. La mitjana d'edat dels atesos és de 41 anys.

Pel que fa al sexe, un 82% de les persones ateses són homes i un 18%, dones. Per a l'organització, aquesta diferència mostra les barreres més grans que tenen les dones per iniciar un programa de tractament d'addiccions.

El perfil dels més joves atesos és lleugerament diferent, entre 13 i 23 anys. En aquest cas, el cànnabis és la substància que més demandes d'ajuda provoca, amb un 64% de tots els casos. La cocaïna genera un 15% de les demandes; l'alcohol, un 12%; les ludopaties, un 4% i l'heroïna, un 2%. Entre adolescents i joves, un 80% de les persones ateses són nois i un 20%, noies.

Les xifres de l'entitat concorden amb les dades de l'Informe Europeu de Drogues 2019, que incideix en una major disponibilitat de la cocaïna al mercat, amb noves formes de distribució.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook