Humanitzar les estades hospitalàries a través de la música en directe per a pacients, familiars i professionals. Aquest és l'objectiu de l'acord de col·laboració entre l'hospital universitari Josep Trueta de Girona i l'associació Música en Vena, una entitat sense ànim de lucre que fomenta l'ús de la música amb finalitats terapèutiques.

Estudis recents, liderats per Música en Vena, indiquen que l'exposició freqüent a la música en directe en pacients ingressats a l'hospital redueix els estats d'ansietat i la percepció del dolor. El projecte va començar ahir amb un concert a l'UCI i a la unitat coronària.

La iniciativa consisteix a fer miniconcerts a partir d'aquest gener en algun dels espais assistencials de l'hospital. La Unitat de Cures Intensives (UCI) i la unitat coronària han estat l'escenari dels dos primers concerts, a càrrec de la cantant i pianista Glòria Vila Aymerich, dirigits principalment a pacients i familiars (encara que també poden gaudir-ne els professionals del centre).

Glòria Vila Aymerich, amb formació clàssica de piano i violí, treballa actualment com a professora de piano i llenguatge musical. Les seves cançons tracten sobre les persones i les experiències que l'han marcat al llarg de la vida.

La propera actuació serà el 6 de febrer. Els propers concerts que es programaran seran també a càrrec de músics voluntaris, que interpreten diferents gèneres musicals i s'adapten a les necessitats específiques de cada entorn.

La col·laboració amb Música en Vena ha estat possible gràcies al conveni marc que l'entitat va signar el 2017 amb l'Institut Català de la Salut, que significava l'inici de la seva expansió a Catalunya després de cinc anys d'experiència a hospitals de Madrid. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, que amb el suport de BBVA porta a terme diversos projectes culturals arreu de Catalunya.

Música en Vena és una associació sense ànim de lucre que promou, des de fa diversos anys, la música en directe als hospitals. Ha intervingut en més de vint hospitals, principalment de la Comunitat de Madrid i Catalunya, treballant amb tota mena de músics, formacions instrumentals i gèneres. També participa en projectes de recerca per demostrar, des del punt de vista clínic, l'impacte positiu de la música en directe per a determinats tipus de pacients.