El Departament de Salut ha modificat enguany el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques per incorporar, a partir d'ara, una nova vacuna: es tracta de l'antimeningocòccica conjugada tetravalent (MACWY), que substitueix la vacuna anti-meningococ C conjugada que s'estava posant fins ara en edat escolar. La dosi d'aquesta vacuna s'administrarà a alumnes d'entre 11 i 12 anys -al sisè curs d'educació primària-i amb aquest canvi s'amplia la protecció contra tres tipus més de meningococ, a banda del tipus C que s'administrava fins ara.

Aquesta modificació respon a l'acord del març de l'any passat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i té el vistiplau del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut.

En aquest mateix acord es va especificar que també s'havia de fer una captació i vacunació de diferents cohorts d'adolescents i adults joves fins als 18 anys. Per fer-ho, també es vacunarà, durant dos cursos escolars, els alumnes de 2n d'ESO amb la mateixa vacuna MACWY.

Paral·lelament, també es preveu iniciar, a mitjans d'aquest any, una campanya de captació oportunista gradual als centres de salut per a la vacunació de tots els joves des dels 15 anys fins els 18 anys amb aquesta nova vacuna.

Aquesta nova vacuna no afecta, però, l'administració de la vacuna MC als nadons de 4 i 12 mesos, que es manté.

D'altra banda, el Govern català va autoritzar ahir el Departament de Salut a contractar per valor de més de 13,5 milions d'euros el subministrament de vacunes sistemàtiques i no sistemàtiques per a aquest any 2020, per poder complir el calendari de vacunacions i fer front a les necessitats que es presentin durant aquest període.

Segons va informar el Departament de Salut, amb aquesta autorització de compra de vacunes es garanteix la vacunació de la població, una intervenció sanitària que s'emmarca dins de les polítiques de salut pública que reforcen la promoció, la prevenció i la protecció de la salut. Les vacunes presenten una relació cost-benefici favorable, segons el Govern.