El doctor Li Wenliang, un oftalmòleg de l’hospital central de Wuhan, que va ser el primer a alertar sobre l’aparició d’un nou coronavirus, ha mort aquest dijous, víctima de la malaltia, informa El Periódico.

Wengliang va donar la veu d’alarma en un xat mèdic a finals de desembre, quan les autoritats de Wuhan intentaven mantenir el brot en secret. Pocs dies després, la policia el va visitar a casa seva i li va demanar que deixés de parlar sobre el virus. És més, fins i tot el van obligar a retractar-se i el van acusar de «difondre rumors» i el van amenaçar amb la presó.

El metge havia avisat altres col·legues de l’aparició de set malalts amb un malaltia molt semblant a la SARS, que va provocar milers de morts el 2003, i havia demanat mesures per prevenir el contagi.

Després de l’extensió de la malaltia, les autoritats sanitàries es van disculpar. Però llavors ell ja s’havia contagiat perquè havia tractat una pacient que va resultar estar malalta, segons la BBC.

Posteriorment, Wengliang va explicar en una xarxa social xinesa la història del seu contagi, que va descobrir el 10 de gener. Deu dies més tard, la Xina va declarar l’emergència pel brot, tot i que Li encara va haver d’esperar deu dies més per ser diagnosticat correctament.