Quan ens trobem immersos en ple hivern, la preocupació per la grip s'incrementa entre la població. Les converses entre amics, familiars o companys de treball tracten aquest tema típic d'aquests mesos freds de l'any. Així, a poc a poc es converteix en un tema del qual tothom parla, però que no molta gent coneix adequadament.

Això provoca que els mites, les 'fake news' o, directament, les mentides es propaguin com una veritable epidèmia. Aquest començament de 2020, a més, estem vivint una veritable psicosi a conseqüència de la propagació del coronavirus de Wuhan. Els mites pel que fa a aquesta patologia s'han disparat i han causat una terrible alerta a mig món, a vegades infundada.

Per conèixer veritablement la grip i els seus efectes, és necessari identificar i desfer-nos dels mites que entelen la realitat d'aquesta infecció. En aquest article reunim algunes de les mentides més esteses entorn de la grip:

El fred provoca la grip

La grip és una malaltia infectocontagiosa causada per un virus. A pesar que és més freqüent durant els mesos hivernals, la grip res té a veure amb abrigar-se o passar temps a la intempèrie.

Grips i catarros es produeixen només durant l'hivern

Tot i que tant els refredats com la grip ocorren amb major freqüència en els mesos freds, no són exclusius d'ells. Podem emmalaltir i de fet sol passar a la primavera, tardor i fins i tot a l'estiu, encara que és molt menys probable.

La vitamina C prevé la grip

Un exemple clàssic de mite sobre la grip és la Vitamina C, a la qual se li atribueixen propietats que milloren el sistema immunitari en la defensa contra el virus de la grip. Malgrat aquesta o altres propietats antivirals, no existeixen assajos clínics que avalin aquesta teoria.

Gingebre i pròpoli, antigripals de la naturalesa

Existeixen moltes plantes medicinals i altres tractaments alternatius usats per al refredat i la grip. El gingebre i el pròpoli es creu que poden ajudar a sentir-se millor per les seves propietats analgèsiques, tot i que no existeix una sòlida evidència científica, i és probable que la millora amb ells només reflecteixi l'evolució natural de la malaltia.

L'all i la ceba combaten la malaltia

All i ceba també han estat utilitzats com a remeis per als processos gripals, tant per a prevenir-los com per escurçar els seus símptomes, creient-los dos poderosos antídots capaços de lluitar contra diferents afeccions respiratòries. No obstant això, una vegada més, no existeixen assajos clínics que avalin aquestes creences.

Posar una ceba crua a l'habitació per a no contagiar-se de grip és només un mite més: per a no contagiar-se, l'important és evitar posar-se en contacte amb persones que tinguin la malaltia i realitzar una correcta i freqüent rentada de mans.

Els antibiòtics combaten la grip

La grip és una malaltia sovint no complicada, i el seu tractament és merament simptomàtic; una adequada hidratació, repòs relatiu i l'ús d'analgèsics i antitèrmics (paracetamol, antiinflamatoris, etc.) haurien de ser suficients. En estar produïda per un virus, els antibiòtics no estan indicats per a la grip. Els antivirals només s'utilitzaran sota prescripció mèdica en pacients de risc.

La vacuna contra la grip no és apta per a dones embarassades

L'embaràs és un procés en què la immunitat de la dona està una mica reduïda, sent així les embarassades un grup de risc.

La vacuna contra la grip no tan sols és apta per a les embarassades, sinó que a més està indicada en elles per ser grup de risc i és totalment segura en aquest subgrup. A més, és una de les vacunes més segures amb menor taxa d'efectes adversos i mai pot produir grip perquè conté virus inactivats.

Només han de vacunar-se contra la grip nens i ancians

Els nens, els ancians i les persones que formen part dels grups de risc han de vacunar-se cada any. Formen part de grups de risc els majors de 65 anys, els pacients que resideixen en residències sociosanitàries, les dones embarassades, així com els individus amb problemes mèdics crònics (malalties cardiorespiratòries cròniques, diabetis, càncer, insuficiència renal, cirrosi hepàtica, etc.).

És una mesura eficaç perquè disminueix l'aparició de la malaltia, les seves complicacions i la mortalitat derivada d'aquesta.

La grip és només un mal constipat

El refredat i la grip són dues malalties diferents que tenen símptomes semblants. Conèixer la diferència entre les dues malalties és important perquè en determinades persones les complicacions de la grip poden arribar a ser fatals:

- La febre alta, la tos, els dolors musculars i els maldecaps són més propis de la grip (i estranys en el refredat)

- Els esternuts, la secreció nasal i el mal de coll són més propis del refredat (i poc o gens habituals en la grip).

Davant la febre alta, abrigar-se i suar o donar-se una dutxa gelada?

Ingesta abundant de líquids; portar peces transpirables; romandre sense roba i utilitzar una tovallola impregnada en aigua freda en el front; bany complet en aigua temperada (37°); aquestes i altres mesures són eficaces per a neutralitzar un ràpid ascens de la temperatura. Ni abrigar-se massa ni la dutxa en aigua freda són mesures adequades per a combatre la febre. Si persisteix, recorreríem a medicació antipirètica.