Aquesta investigació complementa l'estudi Imagenoma de l'Envelliment, que es va dur a terme durant el període de novembre de 2017 a juny de 2018 en 1.030 participants de més de cinquanta anys i que va proporcionar més de 10 milions de dades per identificar els patrons d'un envelliment saludable. «El concepte d'apropar proves com la ressonància magnètica als pacients, per tal de comprovar l'estat de salut, ja ve d'un projecte inicial que va avaluar factors d'envelliment en participants de la província de Girona d'entre 50 i 94 anys. De moment n'estem analitzant els resultats però el més destacable és que utilitzem el mateix concepte en una població més jove per poder aplicar polítiques de prevenció abans», explica Puig.

L'acte de presentació de la primera fase de la iniciativa va tenir lloc l'abril de l'any passat. Entre d'altres aspectes, els mesos de recollida de dades van permetre detectar «46 casos de gent que no sabia que tenia una patologia». A tall d'exemple, dels 1.030 voluntaris gironins que van col·laborar a la recerca en un estat aparentment «saludable», es van determinar sis tumors cerebrals. El director d'Idibgi, el doctor Jordi Barretina, va destacar que «Girona és una zona ideal per desenvolupar aquest tipus d'estudi, ja que gaudim d'una de les esperances de vida més llargues del món. A més, l'Idibgi i els seus investigadors, provinents d'àrees clarament diferenciades, permeten un abordatge multidisciplinari molt útil per un estudi d'aquestes característiques».

En aquest sentit, Barretina va ressaltar que «tots envellim, però envellir més no vol dir envellir millor. La nostra preocupació és com afegir anys de qualitat de vida». Per la seva banda, el cap del Grup d'Imatge Mèdica de l'Idibgi i coinvestigador del projecte, el doctor Salvador Pedraza, va aportar algunes dades importants de l'estudi realitzat, posant l'accent en el fet que el projecte s'ha realitzat des de la regió sanitària de Girona i que aquest ha estat possible gràcies «a un consorci integrat per una trentena d'investigadors».