El desembre del 2019 s'han complert deu anys de la implantació de l'estratègia de seguretat de pacients als Serveis Integrals del Baix Empordà (SSIBE), que vetlla per garantir i millorar la seguretat en l'assistència sanitària gràcies a la comunicació i col·laboració estreta entre pacients, familiars i professionals.

La seguretat dels pacients es treballa de forma integral a través del nucli de seguretat, una comissió de treball que engloba professionals dels diferents centres i que es reuneix periòdicament per analitzar i fer un seguiment dels indicadors i plantejar mesures. És un treball transversal a les àrees d'urgències, bloc quirúrgic i plantes d'hospitalització, hospital de dia mèdic i farmàcia de l'hospital, a tot Palamós Gent Gran, en especial a la unitat de mitja estada polivalent; i a tots els CAPs i consultoris d'atenció primària.

Durant aquests deu anys s'han notificat més de 1.700 casos relacionats amb la seguretat de pacients. Aquesta notificació ha servit per detectar punts febles del sistema, aprendre i aplicar diferents mesures de millora per evitar que es tornin a produir. Entre altres aspectes, s'han promogut protocols com la polsera identificativa, la cirurgia segura, el programa informàtic de prescripció i administració de medicaments, l'elaboració de guies i protocols i la higiene de mans.

Premien quatre professionals

A finals del 2019, es van donar a conèixer els resultats del projecte IPA.CAT19, que tenia per objectiu determinar l'abast dels professionals d'infermeria de pràctica avançada a Catalunya. Es van presentar més de 1.200 propostes a tot Catalunya, que s'han avaluat i finalment s'han determinat 269 professionals d'infermeria en pràctica avançada. A SSIBE, tres infermeres i un infermer han assolit la distinció i se'ls considera referents en diferents àrees. Les persones premiades són: Nuri Viader, referent en nafres; Teresa Aliu, referent en infeccioses; Sergi Ortega, referent en anestèsia; i Joana Casellas, referent en vacunes. Els infermers i les infermeres de pràctica avançada (IPA) són aquells que actuen com a referents per la seva expertesa clínica.