El Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Universitat de Girona organitza el cicle de conferències Girona amb veu de dona en salut per sensibilitzar sobre aspectes relacionats amb la salut i les dones. Les xerrades són impartides per expertes de diferents especialitats mèdiques i vinculades professionalment a la província de Girona. Es tractaran diferents temes, com l'ictus, el càncer de còlon, la violència sexual, l'ús dels medicaments i les tecnologies al servei de la salut.

Els actes tindran lloc els dies 3, 10, 17, 24 de març i 14 d'abril a l'Auditori Josep Irla en horari de 18.30 a 19.30 h i l'assistència és gratuïta.

Les conferències i les ponents

La primera conferència serà aquest dimarts i es titula Perspectiva de gènere en l'ictus. Les dones tenen més risc de patir un ictus i pitjor evolució. La Dra. Yolanda Silva, especialista del servei de neurologia i Cap d'Estudis de l'hospital Dr. Josep Trueta i professora de la Universitat de Girona, parlarà d'estratègies terapèutiques personalitzades i efectives per al tractament de l'ictus, que és una causa important de mortalitat de les dones.

Què és i com podem evitar el càncer de còlon? és la següent cita, el 10 de març. La coordinadora de la Unitat d'Alt Risc en Tumors Gastrointestinals, Servei de digestiu de l'hospital Dr. Josep Trueta i professora de la Universitat de Girona, Dra. Virgínia Piñol, parlarà de la importància de conèixer els factors de risc del càncer de còlon i la importància de la detecció de la malaltia en fases inicials.

El 17 de març serà el torn de la Dra. Maria Luisa Garcia-Romeu, enginyera industrial i professora de la Universitat de Girona, i se centrarà en les novetats de les tecnologies innovadores de fabricació, al servei de la salut, com ara la impressió 3D.

La Dra. Concepció Fuentes, infermera, antropòloga social i cultural i professora de la Universitat de Girona, reprendrà el cicle amb una ponència prevista per al dia 24 de març, aquest cop amb una xerrada amb el títol Violència Sexual versus Relacions Afectivosexuals Saludables. L'objectiu és conèixer les causes i les possibles solucions de la violència sexual, que afecta el 90% de les joves entre els 18 i 22 anys del nostre entorn.

Finalment, el cicle es tancarà el dia 14 d'abril amb la Dra. Dolors Capellà, catedràtica de Farmacologia del Departament de Ciències Mèdiques de la Universitat de Girona, membre del grup de recerca Medicina Translacional i Ciències de la Decisió de la Universitat de Girona i presidenta del Comitè de Seguretat de Medicaments de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Capellà, amb el títol Dones i medicaments, repassarà les diferències que hi ha entre el consum de medicaments entre dones i homes.

Aquestes conferències es duran a terme gràcies a un ajut econòmic del Consell Social de la Universitat de Girona, la presidenta del qual farà la cloenda el dia 14 d'abril, i sumen sinergies amb SER Catalunya.

Així, Targetslab, del Grup de Recerca Consolidat GITSAP, focalitzant en la salut, pot allargar durant cinc setmanes el cicle de conferències Girona amb veu de dona que anualment organitza SER Catalunya en una sola jornada i amb contingut divers. Aquest any serà el 4 de març a La Mercè i hi participaran una vintena de dones que explicaran la seva experiència.