28 de febrer de 2020
28.02.2020

Tot el que has de saber sobre el coronavirus

28.02.2020 | 00:29
Tot el que has de saber sobre el coronavirus

A finals de l'any passat, les autoritats sanitàries xineses van informar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d'etiologia desconeguda, que incloïa set casos greus, relacionats amb l'exposició comuna a un mercat majorista de peix a la ciutat xinesa de Wuhan. Dies després, es va identificar com a agent causant del brot un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat SARS-CoV-2 o, més comunament, coronavirus.

Des de llavors, sobre aquest nou virus han aflorat molts dubtes i interrogants, que aquí s'intenten resoldre:


Com es transmet i quant de temps pot durar el període d'incubació?

Per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l'esternut d'una persona malalta. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d'incubació és d'entre dos dies i un màxim de catorze.


Quins símptomes té?

Són similars als de la grip comuna, com ara febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. Només en els casos més greus pot causar pneumònia i altres complicacions. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d'immunitat. Cal recordar que el 80% dels casos d'aquest coronavirus són lleus.


Com es tracta?

Per ara no hi ha cap tractament específic, però hi ha molts tractaments per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l'assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Hi ha risc de contraure la malaltia si es viatja a zones afectades?

Tenint en compte que l'OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d'importància internacional (ESPII), és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.

Si és inevitable viatjar-hi, per reduir el risc d'infecció, és recomana, entre d'altres:

Evitar el contacte proper amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts, etc.

Rentar-se sovint les mans, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

Evitar consumir productes d'origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook