El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha mostrat "preocupació" per la "greu i creixent" escassetat de subministraments d'equips de protecció personal sanitari, com guants, màscares, respiradors, ulleres, protectors facials, bates i davantals.

L'OMS ha atribuït aquesta manca de material a l'"augment de la demanda, l'acaparament i el mal ús". Segons Tedros, aquesta situació podria "comprometre" la capacitat de resposta dels països contra el coronavirus. Així, ha advertit que l'escassetat "està deixant als metges, infermers i altres professionals sanitaris perillosament mal equipats per tenir cura dels pacients". "No podem aturar el coronavirus sense protegir els treballadors de la salut", ha proclamat durant la roda de premsa diària de l'OMS sobre el coronavirus.

Tedros ha assegurat que els preus de les màscares quirúrgiques s'han "sextuplicat", els de respiradors N95 "s'han triplicat" i les bates "costen el doble" a nivell mundial. Així mateix, ha indicat que els subministraments "poden trigar mesos a arribar", la manipulació de mercat "està molt estesa" i les existències "solen vendre al millor postor".

L'OMS estima que cada mes es necessitaran 89 milions de màscares mèdiques per a la resposta contra el coronavirus, 76 milions de guants i 1,6 milions d'ulleres. En aquest context, considera que els subministraments d'equip de protecció personal han de ser augmentats "en un 40 per cent". Per això, estan treballant amb governs, fabricants i la Xarxa Mundial de Cadena de Subministrament contra la Pandèmia per impulsar la producció. "Seguim demanant als fabricants que augmentin urgentment la producció per satisfer aquesta demanda i garantir els subministraments", ha insistit.

L'organisme sanitari internacional ha enviat gairebé mig milió de jocs d'equip de protecció personal a 27 països, però els subministraments "s'estan esgotant ràpidament", ha reiterat Tedros. "Hem demanat als governs que desenvolupin incentius perquè els fabricants augmentin la producció. Això inclou la reducció de les restriccions a l'exportació i distribució d'equips de protecció personal i altres subministraments mèdics", ha argumentat.

Preguntat sobre la possibilitat de posposar o cancel·lar els Jocs Olímpics, que estan fixats per a aquest estiu a Tòquio (Japó), Tedros s'ha mostrat en contra de prendre mesures immediates, advocant per monitoritzar la situació fins a dates més properes a l'esdeveniment. "Crec que decidir ara podria ser massa aviat. Tinc confiança al Japó i espero que hi hagi progressos", ha assenyalat en la roda de premsa, segons recull dpa.

L'epidèmia es torna cada cop més complexa

Tedros ha començat la seva intervenció celebrant que durant dues setmanes no s'ha reportat ni un sol cas d'Ébola a República Democràtica de Congo (RDC), i que ja no hi ha pacients en tractament. "Aquesta és una molt bona notícia per a tothom, i especialment per als milers de treballadors de la salut que han sacrificat tant en la lluita contra això. Però a mesura que una epidèmia sembla acabar, una altra es torna cada vegada més complexa", ha afirmat en relació al coronavirus.

Tedros ha informat que, segons les xifres de l'OMS, s'han registrat un total de 90.893 casos de coronavirus a nivell mundial i 3.110 morts. En les últimes 24 hores, la Xina ha notificat a l'OMS 129 casos, la xifra més baixa des del 20 de gener. Fora de la Xina, han estat 1.848 casos de Covid-19 en 48 països. El 80 per cent d'aquests casos són de només tres països: Corea del Sud, l'Iran i Itàlia. 12 nous països han reportat els seus primers casos, i ara hi ha 21 països amb un sol cas. 122 països segueixen lliures de coronavirus. "Les mesures que aquests països recentment afectats prenguin avui seran la diferència entre un grapat de casos i un grup més gran", ha recordat.

L'OMS reitera que el coronavirus no és la grip

D'altra banda, Tedros ha reiterat que el coronavirus "no és la grip". "A mesura que obtenim més dades, estem entenent més i més aquest coronavirus i la malaltia que causa. No és la SARS, no és el MERS i no és la grip. És un virus únic amb característiques úniques. Tant el Covid-19 com la grip causen malalties respiratòries i es propaguen de la mateixa manera, a través de petites gotes de líquid del nas i la boca d'algú que està malalt. No obstant això, hi ha algunes diferències importants", ha recordat.

Tedros ha relatat aquest contrast: "Primer, no es transmet tan eficientment com la grip. En la grip, les persones infectades però que encara no estan malaltes són els principals impulsors de la transmissió, el que no sembla ser el cas de Covid-19 . La segona gran diferència és que el coronavirus causa una malaltia més greu que la grip estacional. a nivell mundial, al voltant de l'3,4 per cent dels casos reportats han mort. En comparació, la grip estacional generalment mata molt menys de l'1 per cent dels infectats. Tercer, tenim vacunes i teràpies per a la grip estacional, però de moment no hi ha cap vacuna ni tractament específic per al Covid-19. Quart, ni tan sols parlem de la contenció de la grip estacional, no és possible. Però sí que és possible en el coronavirus".

Per això, Tedros ha perseverat en què aquestes diferències signifiquen que "no es pot tractar el coronavirus exactament de la mateixa manera que la grip". "Però hi ha prou similituds perquè els països no comencin de zero. Durant dècades, molts països han invertit en la construcció dels seus sistemes per detectar i respondre a la grip. Com que el coronavirus és també un patogen respiratori, aquests sistemes poden, han i estan sent adaptats per Covid-19 ", ha conclòs.