L'Alzheimer's Drug Discovery Foundation, entitat filantròpica americana, ha aportat 2,8 milions d'euros a un projecte que colidera la Fundació Pasqual Maragall per poder diagnosticar les fases inicials de l'Alzheimer amb una anàlisi de sang.

El Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, colidera aquesta investigació, que durarà tres anys, i que intenta desenvolupar un mètode senzill de diagnòstic precoç de la malaltia, per al qual comptarà amb els recursos d'aquesta entitat, que rep fons de personalitats com Bill Gates, Jeff Bazos i Leonard A.Lauder.

El director científic del Programa de Prevenció de l'Alzheimer, José Luis Molinuevo, és el colíder d'aquest projecte, al costat d'altres investigadors de les universitats de Göteborg i Lund (Suècia), i la col·laboració de Roche Diagnostics.

Segons ha explicat Molinuevo, l'objectiu de l'estudi és perfeccionar un test sanguini i un algoritme per determinar en el plasma sanguini concentracions patològiques de la proteïna beta amiloide. Aquests valors reflecteixen l'acumulació d'aquesta proteïna en el cervell, que és un dels segells distintius de la malaltia d'Alzheimer, i comença a produir-se molts anys abans de l'inici dels símptomes.

«El desenvolupament d'un test de diagnòstic no invasiu ens permetrà, d'una banda, identificar persones en risc de desenvolupar símptomes de la malaltia, i de l'altra, facilitar el disseny de fàrmacs, perquè millorarem i facilitarem la selecció de candidats potencials a participar en assajos clínics de prevenció», ha detallat Molinuevo.Actualment, les concentracions patològiques de la proteïna amiloide es mesuren mitjançant l'extracció de líquid cefaloraquidi, després d'una punció lumbar, o amb una tomografia per emissió de positrons.