La Clinique du Souffle La Solane d'Oceja (Alta Cerdanya) estendrà a Catalunya el programa de rehabilitació destinat a persones amb malalties respiratòries cròniques, el qual es duu a terme a les instal·lacions i l'entorn del centre durant quatre setmanes. Actualment, el sistema públic de salut francès assumeix pràcticament tot el cost d'aquest tractament, una situació que serà diferent en el cas dels pacients catalans, on, almenys de moment, s'haurà d'implantar de forma privada.

Per tal de fer possible aquest projecte, que preveu engegar-se a la primavera amb una prova pilot, s'ha comptat amb la implicació de diversos membres del clúster «El Sol dels Pirineus» dedicats als sectors de l'hoteleria, la restauració i les activitats de lleure.

A diferència de les persones que hi acudeixen a la clínica des de diferents punts de França i que s'hi estan íntegrament a l'equipament, les que provinguin de Catalunya ho faran durant unes hores al dia. Així, s'allotjaran en establiments hotelers situats a la banda administrativament catalana de la Cerdanya, on seran traslladats al centre de dilluns a divendres i durant tres setmanes. L'objectiu és el de facilitar-los un entorn més proper a la seva «quotidianitat», segons explica la directora de rehabilitació de La Clinique du Souffle La Solane, Adriana Castanyer.

Tractament poc habitual

Tot i que dins l'àmbit mèdic de la pneumologia són conscients de l'eficàcia dels tractaments d'aquest tipus, aquests són gairebé «inexistents» al Catalunya i al conjunt d'Espanya, segons Castanyer. «Els pulmons no els podem canviar, però sí que podem fer molt perquè aquest malalt millori la seva simptomatologia, que és principalment l'ofec i una fatiga», diu la directora del centre, que afegeix que aquesta situació amb la que els pacients han de conviure cada dia els resulta «molt angoixant».

El programa de rehabilitació es desenvolupa amb un equip de professionals sanitaris interdisciplinari, una part del qual és d'origen català. Així, hi ha tant metges com infermers, fisioterapeutes, psicòlegs, dietistes i especialistes del són, tenint en compte que una malaltia respiratòria crònica pot anar associada de problemes locomotors, diabetis o relacionats amb el pes, entre d'altres. Castanyer incideix que es treballa «la perifèria», amb entrenament, proves d'esforç o educació sanitària i amb l'objectiu d'anticipar-se a estats d'agudització de la patologia.

La directora de la clínica ha dit que aquesta experiència, que es donarà a conèixer i s'implantarà de forma pilot a la primavera, pot servir per a captar l'interès de les administracions catalana i espanyola i aconseguir que aquest tipus de rehabilitació s'incorpori al sistema sanitari públic. Actualment, pel centre hi passen uns 1.400 pacients cada any, el qual s'ha convertit en tot un referent dins l'àmbit territorial d'Occitània.

«Salut i benestar»

El director del clúster «El Sol dels Pirineus», Ramon Treserras, recorda que l'objectiu de l'entitat és el de «promoure activitat al voltant del concepte de salut i benestar» i veu com «un exemple paradigmàtic» la iniciativa d'estendre a tot Catalunya el programa que ja es duu a terme des de fa tres dècades a l'Alta Cerdanya. A més, destaca la implicació de diversos socis de l'organització per fer-ho possible, ja sigui del sector hoteler com el de la restauració o el de les activitats de lleure, les quals s'organitzaran els caps de setmana mentre s'allargui l'estada.

Treserras assegura que la voluntat del clúster és la d'anar desenvolupant un catàleg de serveis sanitaris i que aquest incorpori elements diferencials com ho són l'allotjament i la restauració en el cas del projecte que es duu a terme a La Clinique du Souffle La Solane. A més, també s'està treballant per oferir productes destinats a esportistes i que aquests tinguin com a element central la salut i el turisme, entre d'altres projectes.