El sindicat d'infermeria SATSE va reclamar ahir que es permeti la jubilació anticipada de manera voluntària a les infermeres i infermers, com ja es fa amb els ferroviaris, personal de vol, toreros o policies. Aquesta organització va considerar en un comunicat que la seva proposta no implica una sobrecàrrega addicional del sistema públic de pensions ni tampoc de la Seguretat Social i comportaria la contractació de nous professionals, «rejovenint així les plantilles als centres sanitaris».

Les condicions laborals de les infermeres i infermers són «especialment dures i penoses al llarg de tota la seva trajectòria professional, ja que es veuen sotmeses a nombrosos riscos psicosocials, biològics, químics, físics i mecànics i, a més, han de treballar a torns i a les nits».

SATSE va recalcar que la professió d'infermera és exercida en més d'un 85% per dones. «La societat no percep la duresa psicològica, l'estrès o l'esgotament emocional que provoca el contacte permanent amb el sofriment, el dolor, la malaltia i, de vegades, la mort», va argumentar. El sindicat consider que «per això, no s'estan adoptant les mesures de compensació que ajudin a protegir la seva salut, també en l'última etapa de la seva vida laboral», van apuntaer.

Segons SATSE, la possibilitat d'accedir a la jubilació anticipada per a les infermeres i infermers milloraria l'atenció a pacients i ciutadans i al sistema sanitari en el seu conjunt, atès que «aquests professionals, per la naturalesa del seu treball i la complexitat d'aquest, necessiten una perícia i habilitats específiques, així com un estat de permanent alerta i vigilància, que es veu afectat a causa de l'evolució cronològica natural de les persones».

SATSE té previst mantenir reunions i contactes amb responsables del Govern espanyol, conselleries de Sanitat autonòmiques i partits polítics en el Congrés dels Diputats i Senat i realitzarà jornades i actes diversos en centres sanitaris de tot Espanya. Així mateix, difondrà materials informatius, com cartelleria i fulletons, i realitzarà tot tipus d'accions de comunicació online i offline.

Respecte a les condicions laborals de les infermeres i infermers, el sindicat va recordar que «són especialment dures i penoses al llarg de tota la seva trajectòria professional, ja que es veuen sotmesos a nombrosos riscos que són intrínsecs de la seva professió i que influeixen de manera decisiva en la seva salut».

En el comunicat fet públic ahir l'organització ressalta «els riscos de tipus psicosocial», remarcant el fet que tots els infermers i infermeres «tenen un contacte permanent amb el sofriment, el dolor, la malaltia i, a vegades, la mort, la qual cosa suposa una càrrega emocional molt important que els acompanya al llarg de tota la seva dilatada trajectòria professional».