Les infermeres Laura Congost, Aurora Fontova i Laia Salleras i la metgessa Susanna Vilardell del servei d'urgències de l'hospital de Figueres han guanyat el tercer premi en la categoria de millors comunicacions i pòsters de la primera Jornada d'Investigació i Recerca del Col·legi d'Infermeria de Girona. El treball guardonat amb 300 euros analitza l'atenció que es fa al codi IAM (Infart Agut de Miocardi) a urgències durant els anys 2017 i 2018 i parteix de l'estudi de 111 casos.

L'objectiu de la investigació de les quatre professionals era comprovar si l'activació del codi IAM es feia en el temps fixat pel Departament de Salut. L'estudi va constatar que es complia el període i també es va veure que s'acomplia la realització de l'electrocardiograma dins el temps establert.

Cal tenir en compte que, segons marquen les directrius d'atenció del codi IAM, aquesta prova s'ha d'efectuar de manera precoç per millorar el pronòstic dels pacients.

Amb el coneixement de les dades, i amb l'objectiu de la millora contínua, l'any 2019 es va dotar el servei d'urgències de més aparells per a poder efectuar més ràpidament electrocardiogrames als pacients sospitosos d'haver patit un infart. I aquesta mesura, juntament amb la major conscienciació del personal d'Urgències, ha permès reduir encara més el temps d'activació del codi IAM.

La primera Jornada d'Investigació i Recerca del Col·legi d'Infermeres de Girona va tenir lloc el 27 de febrer a la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona. Entre els participants, hi havia una trentena de professionals de la Fundació Salut Empordà que van presentar set treballs en les tres categories diferents. La presidenta del Col·legi d'Infermeria de Girona, Alícia Rey, va ser l'encarregada d'inaugurar la jornada.