El Ministeri de Sanitat ha publicat la guia de 'Mesures higièniques per a la prevenció de contagis del Covid-19', en què recomana utilitzar aigua i sabó per netejar les superfícies que més es toquen abans de desinfectar, ja que així s'eliminen els gèrmens, impureses i brutícia.

En el document s'aconsella ventilar cada dia, durant un mínim de cinc minuts, totes les habitacions de la casa. En aquest punt, i en el cas en què hi hagi una persona al domicili afectada o sospitosa de patir coronavirus, Sanitat destaca la importància que la persona que realitzi la neteja utilitzi guants d'un sol ús i mascareta, i utilitzi desinfectants per als poms de les portes, superfícies del bany, tauletes de nit, comandaments a distància, interruptors, aixetes de bany i cuina, inodors, telèfons, teclats i tauletes.

La neteja s'ha d'iniciar des de la part més allunyada de la porta d'entrada cap a la mateixa i, un cop finalitzada, s'hauran de col·locar els guants i la màscara en una bossa que s'ha de tancar i llançar amb la resta de residus domèstics. Posteriorment s'haurà de realitzar una completa higiene de mans, amb aigua i sabó, almenys 40-60 segons.

Pel que fa a la neteja de la vaixella, coberts i altres estris de cuina, el protocol estableix que es faci amb aigua calenta i sabó; mentre que la neteja de roba s'ha de realitzar amb un detergent normal i a una temperatura menor de 60 graus.

Els residus que generi la persona amb sospita de coronavirus s'hauran d'eliminar en una bossa de plàstic en una galleda d'escombraries que haurà d'estar a l'habitació on es trobi l'aïllat, i es tirarà posteriorment al costat de les altres bosses amb residus domèstics. Immediatament després s'haurà de realitzar una completa higiene de les mans, amb aigua i sabó, durant uns 40 o 60 segons.

Pel que fa als vehicles privats, Sanitat destaca la necessitat d'extremar també les mesures de neteja, recordant que poden ser també una font de contaminació del nou coronavirus.

Finalment, el protocol recomana extremar les mesures d'higiene a les urbanitzacions, així com en els supermercats, farmàcies i centres de treball.