La covid-19 pot tenir conseqüències fatals per a les persones amb malalties cardiovasculars subjacents i causar dany cardíac fins i tot en pacients sense afeccions cardíaques subjacents, segons una revisió publicada aquest divendres a la revista JAMA Cardiology per experts de Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas a Houston (UTHealth).

Els experts han sabut que les malalties virals com el covid-19 poden causar infeccions respiratòries que poden causar dany pulmonar i fins i tot la mort en casos greus, però sap menys sobre els efectes sobre el sistema cardiovascular. «És probable que fins i tot en absència de malaltia cardíaca prèvia, el múscul cardíac es pugui veure afectat per la malaltia causada per coronavirus», apunta Mohammad Madjid, autor principal de l'estudi i professor assistent de cardiologia a la Facultat de Medicina McGovern de UTHealth.

«En general, la lesió del múscul cardíac pot ocórrer en qualsevol pacient amb o sense malaltia cardíaca, però el risc és més gran en aquells que ja tenen una malaltia cardíaca», afegeix.

Els autors de l'estudi expliquen que la investigació d'anteriors epidèmies de coronavirus i grip suggereix que les infeccions virals poden causar síndromes coronàries agudes, arrítmies i el desenvolupament o exacerbació de la insuficiència cardíaca.

Taxa de letalitat

En un butlletí clínic publicat per l'American College of Cardiology, es va revelar que la taxa de letalitat de la covid-19 per a pacients amb malaltia cardiovascular va ser de l'10,5%. Les dades també apunten a una major probabilitat que les persones majors de 65 anys amb malaltia coronària o hipertensió puguin contraure la malaltia, així com experimentar símptomes més greus que requeriran cures crítiques.

Segons els autors de l'estudi, els casos crítics són aquells que van presentar insuficiència respiratòria, xoc sèptic i / o disfunció o fallada multiorgànica que va provocar la mort. «És raonable esperar que passin complicacions cardiovasculars importants relacionades amb la covid-19 en pacients simptomàtics greus a causa de l'alta resposta inflamatòria associada amb aquesta malaltia», assenyala Madjid, qui també atén pacients a la clínica UT Physicians Multispecialty - Bayshore.

El nou virus que causa la covid-19 es va identificar per primera vegada el gener de 2020 a Wuhan, Xina, i l'11 de març de 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va declarar una pandèmia mundial. Els tres símptomes més comuns inclouen: febre, tos i dificultat per respirar.

Altres símptomes menys comuns

Altres símptomes menys comuns són dolor muscular, mal de coll, congestió nasal i mal de cap. Els símptomes poden aparèixer tot just dos dies després de l'exposició a virus fins 14 dies després. Hi ha una alta càrrega viral tant en pacients simptomàtics com asimptomàtics, el que significa que és probable que la propagació asimptomàtica entre persones sigui probable.

Els coronavirus prèviament identificats que se sap que causen malalties greus en humans inclouen el coronavirus de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS-CoV) i la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS-CoV).

El SARS-CoV es va identificar per primera vegada al sud de la Xina el 2002, i el 2003 havia matat més de 8.000 persones en 29 països. Les dades suggereixen que la SARS-CoV pot haver causat complicacions cardiovasculars, com la síndrome coronària aguda i l'infart de miocardi. MERS-CoV es va descobrir per primera vegada el 2012 a l'Aràbia Saudita. A partir de 2019, s'han confirmat 2.494 casos juntament amb 858 morts en 26 països.

S'estan investigant les opcions actuals de tractament amb covid-19, i s'està fent un gran esforç per desenvolupar vacunes per a la prevenció i per a provar antivirals per al tractament de la malaltia.

Mentrestant, els autors de l'estudi encoratgen a totes les persones a consultar amb els seus proveïdors d'atenció mèdica sobre la vacuna contra la influença i al fet que els pacients en risc busquin consells sobre com rebre una vacuna contra la pneumònia del seu metge d'atenció primària. Tot i que aquestes vacunes no proporcionaran protecció específica contra la covid-19, poden ajudar a prevenir infeccions superposades.