Els sexòlegs aconsellen precaucions en les relacions sexuals en plena expansió del coronavirus, com usar sempre preservatiu o evitar besar, però defensen la seva pràctica com a manera de reduir l'ansietat.

Els experts assenyalen que el desig sexual pot decaure en una situació tan estressant com l'actual, amb el confinament obligatori a casa, però recomanen que les relacions sexuals es mantinguin perquè els seus efectes poden resultar beneficiosos per a la salut.

El doctor especialista en medicina sexual, François Peinado, que ha contestat per internet preguntes realitzades per ciutadans sobre coronavirus i sexualitat, alerta que encara que no hi ha evidència que la COVID-19 pugui estar present en les secrecions vaginals o en el semen. En canvi, sí que hi ha proves de transmissió oral-fecal, per la qual cosa s'ha d'evitar aquestes pràctiques.

Per eludir riscos, especialment si hi ha sospites que es pugui estar infectat, recomana l'ús del preservatiu, i recorda que netejar-se les mans és més important que mai abans i després de qualsevol relació sexual. A més, per evitar la propagació a través de les gotetes respiratòries, aconsella no besar-se durant l'acte i intentar postures que minimitzin la transmissió aèria com aquelles en les quals una de les persones està d'esquena a l'altra.

També s'ha d'evitar el contacte sexual amb persones alienes al nostre cercle íntim i de convivència diària, i esperar a la fi del confinament per a tenir contacte físic.

Com a alternativa a les relacions sexuals amb penetració, Peinado aporta altres maneres d'expressar l'erotisme com el "sexting", les videotrucades, la lectura eròtica i la masturbació.

El doctor afirma a més que, malgrat la predicció d'un 'baby boom' durant la quarantena, la presència de nens tot el dia a casa i el distanciament entre les persones, dificulten o disminueixen el nombre de relacions sexuals.

La psicòloga i sexòloga clínica, Carmela Cobo, assenyala que és normal la falta de desig, ja que aquesta nova situació de tancament té repercussions i afecta a tots els nivells, inclòs el sexual.

Malgrat això, recomana no descuidar la pràctica sexual en aquests moments pels beneficis que reporta a la nostra salut, tant física com mental: enforteix el sistema immunològic, disminueix la pressió arterial, relaxa, facilita el son i és un potent analgèsic. "És moment de reinventar-se i provar coses que fins ara no havíem fet, com les joguines eròtiques", afegeix Cobo.