Un assaig clínic internacional, en el qual participa l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona al costat d'altres quatre centres espanyols, ha aconseguit que un malalt de coronavirus tractat amb sarilumab, un medicament usat per l'artritis reumatoide, hagi millorat fins al punt d'haver rebut l'alta hospitalària i estar ja a casa.

El doctor Benito Almirall, cap de Servei de Malalties Infeccioses de la Vall d'Hebron, ha explicat que el primer pacient sotmès a aquest medicament ja és a casa amb l'alta hospitalària, i que hi ha altres tres malalts en el mateix assaig en aquest hospital barceloní. Aquests quatre pacients formen part de la primera fase d'un gran assaig clínic internacional amb cent malalts que porta una setmana en marxa i en el qual participen altres centres d'Espanya, Itàlia, França i Alemanya, a Europa, i també dels Estats Units, ha indicat.

Al costat de la Vall d'Hebron participen en aquest assaig per part espanyola els hospitals de Madrid Ramón i Cajal, La Paz i Gregorio Marañón, i el Clínic de Barcelona.

Després de la primera fase d'aquest assaig clínic internacional, que pot acabar en les pròximes quatre setmanes, s'iniciarà una segona fase amb 200 pacients. Els pacients de la Vall d'Hebron són malalts de la COVID-19 que no estan greus i es troben en la fase inicial de la malaltia.

El medicament amb el qual s'assaja, sarilumab, no ataca el virus directament sinó que bloqueja el receptor dels processos inflamatoris, especialment en el pulmó, evitant que els malalts acabin a la unitat de cures intensives en un estat greu. Almirall precisa que aquest medicament ja es va usar a la Xina durant la fase en què tenien una gran quantitat de pacients i "les primeres observacions són molt positives", encara que el metge ha expressat la seva cautela fins que es finalitzi l'assaig.

El doctor Almirall ha assegurat que les agències reguladores de medicaments europea i americana estan aprovant en temps rècord tots els tràmits per tirar endavant aquest i altres assajos, en una carrera científica per trobar medicaments que ajudin els malalts de la COVID-19.

Si es reduís la gravetat de l'estat dels pacients afectats pel coronavirus i el temps de permanència a l'hospital, es podria solucionar una gran part de el problema sanitari que ha causat aquesta malaltia altament infecciosa en tots els països, amb una menor pressió en les UCI i d'espais hospitalaris en general.

El metge de l'hospital barceloní ha agraït les aportacions de la indústria farmacèutica espanyola en els diversos assaigs que s'estan impulsant.

L'Hospital Vall d'Hebron, a més d'aquest assaig, també participa en altres dos assajos clínics per tractar casos de coronavirus, com Remdesivir, un fàrmac que ja es va usar durant el brot d'ebola de l'any 2014. "Es tracta de trobar els punts febles de virus i desenvolupar estratègies per prevenir, tractar i curar aquesta malaltia", ha considerat Almirall.