Les persones podrien transmetre el nou coronavirus als gossos, gats i fures, si bé encara no està confirmat que la transmissió es produeixi al revés, segons assenyala el Ministeri de Sanitat en un nou document cientificotècnic sobre el virus. A aquesta conclusió s'ha arribat després de detectar dos casos de gossos amb símptomes respiratoris i digestius a Hong-Kong (Xina) i d'un gat a Bèlgica que vivien amb una persona infectada amb el nou coronavirus.

A més, tal com explica Sanitat en l'informe, en estudis experimentals, s'ha observat infecció en gats i fures, amb replicació activa de virus en vies respiratòries. Una situació que també s'ha observat, encara que amb "molta menor intensitat" en els gossos.

Pel que fa a porcs, gallines i ànecs, el departament que dirigeix ??Salvador Illa assegurat que no s'ha aconseguit observar replicació activa de virus després de la inoculació experimental. "Aquestes dades indiquen que podria haver transmissió d'humans infectats a gossos, gats i fures de manera ocasional, i es desconeix si la transmissió podria passar d'aquests animals als humans", detalla Sanitat.

De fet, no se sap per ara la manera en què va poder transmetre el virus de la font animal als primers casos humans, si bé "tot apunta" el contacte directe amb els animals infectats o les seves secrecions.

En estudis realitzats en models animals amb altres coronavirus s'ha observat tropisme per les cèl·lules de diferents òrgans i sistemes produint principalment quadres respiratoris i gastrointestinals, el que podria indicar que la transmissió de l'animal a humans pogués ser a través de secrecions respiratòries i/o material procedent de l'aparell digestiu.