En aquest context de confinament i pànic es multipliquen els dubtes sobre com actuar i què creure que fa al nou coronavirus. Estem protegits si prenem molta vitamina C? All, o vi? És tot un complot per vendre vacunes?

La següent guia recopila els consells i les dades que hem d'ignorar si volem superar amb èxit la pandèmia:

1. Origen: teories conspiratives

- Fabricat en un laboratori.

Una de les teories alternatives més esteses argumenta que el virus ha estat fabricat en un laboratori, però de moment no hi ha proves que indiquin que això és així. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), "fins a la data es desconeix la font del SARS-CoV-2, el coronavirus (COV) que causa la Covid-19".

Totes les dades disponibles suggereixen que el SARS-CoV-2 té un origen animal, i probablement en el ratpenat, i "no és un virus creat en laboratori", aclareix l'OMS.

A més, desenvolupar un virus en un laboratori capaç de produir "una infecció nova, difícilment controlable, no és tan senzill", segons el doctor José Antonio Pérez Molina, de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

- Un "complot" de Bill Gates

Un complot promogut per Bill Gates i planificat a través del britànic Pirbright Institute. Aquesta teoria va sorgir a causa d'una patent que va sol·licitar aquest laboratori el 2015 per desenvolupar un tipus de coronavirus, concedida el 2018. No obstant això, aquesta no té res a veure amb el brot de Wuhan i l'objectiu és desenvolupar una vacuna per tractar o prevenir malalties respiratòries en animals de granja.

Segons ha precisat la mateixa institució, no treballen amb coronavirus humans i ni tan sols han desenvolupat encara la vacuna. A més, no té cap relació amb Gates, ja que la seva fundació no finança cap treball relacionat amb patents.

- Els xinesos el van patir per menjar animals exòtics

Després de conèixer-que el mercat de marisc de Wuhan, on es comerciava amb animals salvatges de manera il·legal per al seu consum, podria haver estat el focus de contagi del coronavirus, van proliferar els missatges falsos relacionats amb els perills de la seva gastronomia.

És cert que, en determinades ocasions, els xinesos consumeixen animals exòtics, però ni es tracta d'una pràctica generalitzada ni és possible contagiarse només per consumir aquestes espècies salvatges.

- Una malaltia creada per vendre vacunes

També hi ha els qui afirmen que la malaltia ha estat fabricada per grups farmacèutics interessats a vendre vacunes. No obstant això, la Xina va fer pública amb rapidesa la seqüència del genoma del SARS-CoV-2 perquè qualsevol laboratori del món pugui treballar a fabricar una vacuna i comercialitzar-la després.

És possible accedir a dades actualitzades sobre les característiques del virus i la seva evolució a través dels llocs web de l'OMS o el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties.

2. Prevenció: recomanacions que no funcionen

- L'orina infantil

L'orina no mata els virus ni bacteris, més aviat al contrari, ja que pot contenir petites quantitats de material víric o bacterià. Per això, rentar-se les mans o netejar superfícies amb orina infantil no protegeix davant de la Covid-19. El recomanable és utilitzar un desinfectant a base d'alcohol o aigua i sabó.

- La vitamina C

Les suposades bondats de la vitamina C davant el coronavirus s'han prodigat de moltes formes. Entre elles, vídeos d'una doctora que assegurava haver curat a malalts amb un tractament basat en aquesta vitamina o àudios d'una presumpta estudiant xinesa de Ciències Mèdiques que la recomanava per "prevenir la Covid-19".

No és així: l'OMS diu que cap aliment protegeix enfront del nou coronavirus. Sí que hi ha el debat sobre les propietats de la vitamina C per curar refredats, ja que, segons sembla, en grans dosis poden ajudar a reduir la seva durada, però no eviten el contagi.

- Te calent de llimona i bicarbonat

Beure aigua calenta no evitarà que contraiem la Covid-19, així com tampoc la seva barreja amb llimona i bicarbonat, una "potinga gairebé divina" l'origen de la qual s'atribueix a Israel.

L'"alcalinització del sistema immunològic" que suposadament s'aconsegueix per consumir una barreja de llimona i bicarbonat no és real i, de la mateixa manera, tampoc reforça les defenses immunològiques. "En persones sanes, la dieta no afecta de manera significativa al pH de la sang, encara que pugui modificar el de l'orina", precisa l'expert en Nutrició Joe Leech.

- Menjar all

L'all és un aliment saludable que pot tenir algunes propietats antimicrobianes, però no s'ha demostrat que el seu consum protegeixi contra el virus que causa el brot actual.

- Beure molta aigua

Altres consells difosos per "uns metges japonesos" parlaven de beure "aigua cada 15 minuts i que la gola mai estigui seca" per evitar el contagi. L'OMS i altres especialistes no creuen que això impedeixi l'avanç de la malaltia: "Una altra ximpleria que no està recomanada per cap organisme o institució sanitària", apunta Jaime Barrio, del Consell Científic del Col·legi de Metges de Madrid.

3. Cures: substàncies que no curen

- El clorit de sodi

Les suposades bondats del clorit de sodi (MMS) han estat difoses sobretot a través de vídeos, en els quals s'arriba a assegurar que és possible superar el coronavirus si ho prenem diàriament, rebaixat amb aigua. Això seria gairebé com prendre lleixiu, segons l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) nord-americana.

No en va, es tracta d'un químic emprat per blanquejar tèxtils i paper en la indústria i no només no és eficaç contra el coronavirus, és il·legal. El clorit sòdic és recomanat des de fa temps per la pseudociència per tractar múltiples malalties o trastorns psicològics.

- El vi

Una notícia positiva va aparèixer enmig del drama per la propagació de virus a escala mundial: "La supervivència del coronavirus en el vi és impossible" i "un consum moderat pot ser beneficiós enfront de la malaltia". Lamentablement, no hi ha cap evidència que el vi ajudi a combatre el coronavirus, com també passa amb la resta de begudes i aliments. En discórrer per via digestiva, no influeix en la proliferació de virus, que "afecta sobretot el pulmó".

- La cocaïna

És simplement una droga estimulant i addictiva, el consum provoca greus efectes secundaris i és perjudicial per a la salut de les persones. No funciona contra el nou coronavirus, recorda l'OMS.

- Vacunes contra la pneumònia

La pneumocòccica i la vacuna contra l'Haemophilus influenzae de tipus B (Hib) no protegeixen tampoc contra el nou coronavirus. El virus que provoca la Covid-19 és tan nou i diferent que cal desenvolupar una vacuna específica, en la qual ja s'està treballant amb el suport de l'OMS.

- Antibiòtics

Aquests medicaments tampoc eviten el contagi ni curen al malalt de la Covid-19. Els antibiòtics són eficaços contra els bacteris, però no contra els virus, com el que provoca aquesta malaltia. En cas d'hospitalització, si pot ser útil administrar perquè el pacient no contregui infeccions bacterianes.