La doctora en immunologia i redactora científica d'ISGlobal Adelaida Sarukhán ha sostingut aquest dimarts que l'emergència de la Covid-19 demostra que "la salut humana i la del planeta van de la mà" i que, per això, ens avisa que "no podem seguir millorant el nostre benestar a expenses del planeta".

Sarukhán ha participat aquesta tarda en el cicle "Idees i conceptes per al temps present" organitzat per la Fundació "La Caixa", acompanyada per l'escriptor i filòsof Josep Ramoneda.

La immunòloga ha defensat que "la ciència és una arma importantíssima" per acabar amb aquest coronavirus si bé no resultarà suficient per evitar noves crisis similars a aquesta; per a això caldrà "canviar tot el model social i econòmic".

Ha recordat que les malalties infeccioses com la Covid-19 són "un fidel company de la humanitat" des que es van instaurar models agrícoles.

I que, malgrat "l'impacte enorme" que ens ha causat, la seva letalitat és menor a la provocada per altres malalties sofertes en el passat.

"Aquest virus ha vingut per quedar-se"

Però ha advertit que "aquest virus ha vingut per quedar-se" i no podrà considerar-se sota control fins que es trobi una vacuna -en un termini mínim d'any o un any i mig- o fins que el 60% de la humanitat hagi desenvolupat immunitat.

Sarukhán ha defensat que en aquesta crisi "no tot ha estat negre": es va trigar tot just dues setmanes a caracteritzar el virus; vam saber ràpidament com diagnosticar-lo; països com la Xina, Corea del Sud, Taiwan o Singapur han aconseguit controlar-lo; té poca afectació entre els joves; el 80% dels casos són lleus o moderats; i la resposta científica oferta no té precedents.

Hem tingut sort, ha prosseguit, perquè la Covid-19 no ha estat més que "una petita proba del que pot venir si no fem grans canvis".

Per evitar noves crisis provocades per eventuals coronavirus, serà necessari frenar "la desforestació i degradació d'ecosistemes", posar límits a la globalització o revertir la pèrdua de biodiversitat.

Caldrà invertir més en ciència i innovació, sosté Sarukhán, així com reforçar la vigilància a la salut humana i animal i també plataformes de diagnòstic i vacunes, i dotar de més recursos a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que pot emetre recomanacions però no té capacitat reguladora.

I, tot i això, "l'evolució seguirà el seu curs" i els virus no desapareixeran; només podem aspirar que "les conseqüències d'aquest procés natural siguin el menys dràstiques possibles" per a la humanitat.

"Es necessiten recursos, visió, planificació a llarg termini. És algo que va més enllà de la ciència: és una qüestió de governança global", ha afirmat la científica.

Al temps, ha avisat que la COVID-19 ha demostrat que "la salut és global" atès que "el que passi a qualsevol racó de qualsevol país del món ens pot afectar a tots".

"Per molt que continguem l'epidèmia a les nostres fronteres, si no es controla afora, ens anirà rebotant com una pilota", ha incidit, per la qual cosa ha cridat a no abandonar a la seva sort als països amb sistemes de salut més fràgils.

Parafrasejant Bill Gates, no només s'ha de fer per qüestions morals sinó també d'eficiència, ha apuntat.

I, finalment, ha indicat que ja mai tornarem al dia a dia que coneixíem, sinó que aterrarem en "una nova normalitat".

De moment , "haurem d'acostumar-nos a no donar la mà ni a fer petons durant uns mesos".