El salmó i els lactis poden ser els millors complements alimentaris davant la falta d'exposició a la llum del sol durant la quarantena. La seva aportació en vitamina D és important en termes immunològics explica la nutricionista Susana Rodríguez Costa, de el grup Nutriciona, creador de la 'Guía de alimentación en confinamiento'.

La vitamina D es sintetitza majoritàriament a través de la pell i s'adquireix normalment gràcies als rajos de sol. Per això, també recomana, sempre que sigui possible, obrir la finestra i deixar que ens toqui la llum a cara i braços uns vint minuts a el dia.

Rodríguez Costa, experta en alimentació saludable, ha ofert una sessió d'assessorament a través d'Instagram, on ha desgranat una sèrie de pautes per cuidar l'aportació nutricional ara que les persones són més sedentàries degut al confinament per la pandèmia de coronavirus.

Per a aquesta nutricionista és fonamental la composició del plat de menjar i intentar "que sigui el més colorit possible": la meitat ha de ser de verdures i hortalisses; una quarta part, de proteïnes saludables, i l'altre quart d'hidrats de carboni de qualitat, és a dir, tubercles i cereals integrals.

"Hem d'afegir-hi molta llegum, que de vegades ens n'oblidem i és recomanable fer-ho tres vegades a la setmana", apunta la dietista sobre la part de proteïnes, en què aposta per "evitar abusar de carns vermelles" i recorda que les blanques són "totes les aus i el conill", no el porc, com es diu de vegades.

La seva principal consigna sempre és "evitar aliments ultraprocessats" i els comestibles que només aporten sucre, i prendre moltes fruites i verdures, "de temporada i locals molt millor".

Així mateix, advoca per planificar el menú setmanal i fer una llista de la compra en base a aquesta per evitar l'adquisició d'aliments poc saludables. En aquest sentit, recomana començar per les llegums, després ous i peixos, millor si són blaus, i cobrir els dies que faltin amb les carns.

Pel que fa a les fruites, "és molt important prendre'n tres racions a el dia, que no són tres peces", ja que la ració típica és una poma golden i hi ha moltes fruites més petites.

A l'hora del dinar, indica, és important "parar taula" i seure, evitant un dinar ràpid al sofà veient la tele, per "menjar de forma conscient".

Per als que no poden evitar el dolç, Susana Rodríguez suggereix la rebosteria sana, que implica fer servir farina integral, canviar la mantega per oli quan sigui possible i, sobretot, eliminar el sucre, fàcilment substituïble per dàtils o plàtan, que aporten als postres el mateix sabor dolç.

Durant el confinament, alerta, aflora amb freqüència "la fam emocional", ja que en estar tant de temps a casa sorgeix una apetència més gran per aliments dolços, que fa necessari aprendre a valorar si la fam és real o no.

En resum, el més important per afrontar la resta del confinament, conclou l'experta, és mantenir-se actiu i establir "una rutina que ens ajudi a organitzar-nos per fer tot el que volem i descansar millor sense modificar els patrons de son".