Científics catalans del Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston (Estats Units) han començat a fer a Barcelona els primers assajos clínics d'una aplicació que diagnostica la Covid-19 per la pròpia tos del pacient.

Segons ha explicat el director del projecte, Brian Subirana, professor de MIT i de Harvard, aquesta aplicació podria ser clau en el procés de desconfinament un cop confirmin la seva eficàcia en els assajos que han començat a l'Hospital Clínic de Barcelona, on estan recopilant dades per entrenar l'algoritme d'intel·ligència artificial de l'aplicació.

Per a això, l'equip d'investigadors necessita també la col·laboració ciutadana per recopilar tos de forma anònima, gravant-la al web opensigma.mit.edu, en un procés que, segons Subirana, es triga menys de 30 segons.

El projecte que dirigeix Subirana des de Boston i que s'assaja per primer cop a Barcelona consisteix a perfeccionar un model de reconeixement de veu que, utilitzant intel·ligència artificial, ajuda a fer un diagnòstic de la COVID-19 a través del mòbil i de forma gratuïta i, segons l'investigador, "els primers resultats es mostren molt encoratjadors".

El projecte podria facilitar la detecció dels positius en la COVID-19 simplement responent al mòbil a unes preguntes, i incloent el so de la pròpia tos, encara que sigui forçada, cosa que, segons Subirana, podria contribuir a gestionar la tornada a la nova normalitat prevenint possibles contagis i rebrots "perquè podria detectar casos de manera senzilla i immediata i tantes vegades com es vulgui, a cost zero i a qualsevol lloc".

Per perfeccionar el model i entrenar l'algoritme, han començat el seu assaig a l'Hospital Clínic, on la doctora cap de Servei Susana Puig coordina un equip de més de 20 investigadors per recollir enregistraments de la tos i dades clíniques de pacients.

L'equip ha creat el web opensigma.mit.edu perquè, des de qualsevol dispositiu mòbil o ordinador, qualsevol persona que vulgui ajudar de manera fàcil i ràpida gravi la seva tos de forma totalment anònima.

Un cop l'algoritme hagi recopilat prou informació per oferir uns resultats el màxim de fiables, l'aplicació es presentarà a la comunitat científica i a les autoritats sanitàries per ser validat.

Segons Subirana, "l'objectiu final és posar a disposició de tota la població una app en obert, de codi obert i interoperable, i de forma totalment altruista, per al diagnòstic de la Covid-19".

L'equip de Subirana compta també amb dos joves investigadors catalans, Ferran Hueto i Jordi Laguarta, que estan participant en el projecte amb Prithvi Rajasekaran i el professor Sanjay Sarma.

Des de Boston, Subirana ha explicat que estan "molt entusiasmats amb la idea de poder col·laborar amb aquesta nova eina de diagnòstic gratuïta i de gran abast per fer front a aquesta pandèmia mundial".

"Aquesta tecnologia pot ser molt important de cara a poder ajudar en la fase de desconfinament, quan les empreses i establiments oberts al públic hagin d'assegurar un control exhaustiu de les persones que comparteixen un mateix espai, per evitar un rebrot de virus", ha subratllat.

"Per això -ha reiterat-, necessitem recopilar com més dades millor, que ens ajudin a entrenar el model i prevenir futurs contagis. Només necessitem 30 segons del seu temps per participar, accedint al web opensigma.mit.edu, on es podrà gravar la tos de forma totalment anònima".

"Penso que un dels aspectes més potents d'aquest desenvolupament és poder ajudar simultàniament al nostre desconfinament i en països en desenvolupament on no disposaran dels recursos per aconseguir altres tipus de test", ha conclòs l'investigador.