Els experts en psicologia reflexionen sobre com reconduir de la millor manera possible la corba de les emocions que ens provoca la crisi del coronavirus, un punt d'inflexió en les nostres vides en què va començar predominant la por, però del que podem sortir reforçats.

"No hi ha res més contagiós que les emocions, ni tan sols el coronavirus", ha assenyalat el psiquiatre Jorge Tizón, autor de "Salud emocional en tiempo de pandemia" (Ed. Herder), qui al costat del psicòleg i consultor Tomás Santa Cecilia han comentat les variables que condueixen a la corba del que estem sentint en aquesta crisi:

Por

El psiquiatre Jorge Tizón assenyala que la por està entre les principals emocions d'aquesta pandèmia que ens ha portat a la reclusió i el confinament en un context de gran incertesa. "L'ésser humà ve donat amb uns sistemes emocionals per respondre automàticament al món quan davant la complexitat, davant el no control de la situació, venim programats genèticament per respondre a aquesta pandèmia amb un seguit d'emocions primigènies, entre elles la por", explica.

Afecció

L'expert destaca que és una altra de les set emocions bàsiques que estan florint en aquesta reclusió i de la que s'han derivat totes les iniciatives de solidaritat i atenció entre persones que estem veient aquests dies. El psiquiatre el relaciona amb la discussió filosòfica que ja "subjacia" abans del coronavirus: "Volem anar al món neoliberal del campi qui pugui o cuidar-nos els uns als altres i l'entorn perquè el planeta no torni a anar en contra nostre".

La imposició del canvi

Els canvis comporten emocions que varien en gran mesura segons si són voluntaris o, com en el cas del coronavirus, imposats . Com afrontar aquest canvi, "si com una amenaça o com un repte", prossegueix Santa Cecília, "és clau a l'hora de generar uns pensaments i unes emocions o altres".

Amenaça o repte

El psicòleg assenyala que si abordem la situació com una amenaça ens envairan emocions negatives com la por, la tristesa o l'apatia, mentre que si ho vivim com un repte o una oportunitat ens generarà emocions i pensaments positius d'alegria, esperança, felicitat i tranquil·litat. "Si ho vam viure com un repte llavors sentirem alegria, tindrem bons hàbits durant el confinament, ens dedicarem temps, en definitiva, permetrem al nostre cos que segregui hormones que ens donin felicitat i benestar", assenyala.

Personalitat

Un important paràmetre a tenir en compte per doblegar la corba cap a les emocions positives, explica Santa Cecília, és el nostre temperament, la nostra personalitat, "com de sociables siguem". "Si ja de per si gaudeixes passant temps sol i a casa l'afrontaràs més fàcilment que si estàs acostumat a no parar a casa", ha dit.

Autoestima

La percepció que tenim de nosaltres mateixos facilita o dificulta el nostre enfrontament als canvis. Si ens sentim segurs de qui som i el nostre valor personal abans del confinament, ara també pensarem que podem afrontar-lo i extreure'n alguna lliçó positiva, mentre que si no tenim autoestima ho percebrem i sentirem tot com una amenaça més fàcilment.

Context

"No és igual portar el confinament si som un futbolista de primera divisió a la seva casa de 200 metres quadrats que si vivim en una gran ciutat en 60 metres quadrats, o si estem amb una parella o amb nens i persones dependents al nostre càrrec", ha apuntat Santa Cecília. "Al final, les emocions són experiències psicofisiològiques complexes que experimenten les persones com a resultat de la seva relació amb l'entorn", afegeix.

Sentir, pensar i actuar

A partir de totes les variables viurem emocions diferents, des de caure en la por i l'ansietat i no sortir del llit ni tenir higiene personal, fins a afrontar la nova situació com una oportunitat per fer totes les coses que abans no teníem temps de fer, aprofitar per tenir temps de qualitat amb els nostres éssers estimats. "És el discurs narratiu de cadascú, el que pensem després ho podem convertir en realitat mitjançant les nostres accions. Si crec que és oportunitat per passar temps amb els meus pares, faré activitats amb ells, els cuidaré, aprofitaré de forma positiva aquest temps", afegeix.

Parlem de les emocions

L'autor de "Salud emocional en teiempo de pandemia" anima a parlar del que sentim. "Ja queden molt desfasades i antigues creences com que l'home ha de ser racional, que les emocions són coses de dones, etcètera. Mentre siguem éssers humans tindrem emocions. L'important és saber manejar-les". I Santa Cecília coincideix: "Som éssers emocionals, no éssers exclusivament racionals. Si només fóssim racionals, mai cometríem errors".