Cefalees, marejos, confusió, debilitat o dolor muscular són també símptomes en aquest cas neurològics, que els pacients de coronavirus poden presentar amb la infecció, tal com assegura la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), que indica que poden afectar el menys al 36% dels positius.

El quadre clínic de la Covid-19 és fonamentalment respiratori, però en molts casos, precisa el president de la SEN, José Miguel Láinez, apareixen altres símptomes neurològics i, a més, s'estan descrivint múltiples perfils clínics amb afectació del sistema nerviós central, si bé el seu abast està encara per determinar.

Per ser una malaltia nova, la SEN ha posat en marxa entre les diferents iniciatives per mirar de conèixer millor aquesta malaltia un registre de manifestacions i complicacions neurològiques en pacients amb la infecció, segons informa en un comunicat.

Amb les dades obtingudes en el registre i amb la revisió de l'evidència científica existent fins ara, entre altres coses, la SEN ha elaborat el "Manual Covid-19", per tal d'ajudar a identificar símptomes o manifestacions d'índole neurològica en pacients positius.

La SEN considera que aquest document és "pioner en l'àmbit internacional" pel que pot ser d'utilitat per als professionals de tots els països afectats per aquesta pandèmia. Entre altres temes, el manual recull les manifestacions neurològiques dels pacients, les interaccions i incompatibilitats dels fàrmacs habitualment utilitzats en neurologia amb els que s'empren davant el coronavirus.

Segons les dades obtingudes en el Registre Covid-19 de la SEN, encara en elaboració, les manifestacions neurològiques més freqüents recollides fins a la data són síndrome confusional o encefalopatia lleu-moderada (28,3%), ictus (22,8%), anòsmia / hipoòsmia (19,6%) i cefalees (14,1%), percentatges que es refereixen al total dels més de cent casos registrats.

Les dues manifestacions neurològiques més freqüents descrites en les sèries internacionals són el dolor muscular i la cefalea. Els neuròlegs espanyols també han atès casos d'encefalopatia greu o coma, crisis epilèptiques, encefalitis, paràlisi facial i paràlisi de nervis oculomotors.

En aquest sentit, el secretari de la junta directiva de la SEN, David Ezpeleta, afirma que "la coexistència d'un procés neurològic i la Covid-19 no implica necessàriament causalitat". "Tot i que les principals manifestacions d'aquesta pandèmia són respiratòries, sobretot tos seca i dificultat per respirar, és possible que altres aspectes menys cridaners hagin estat passats per alt en les descripcions inicials", afirma Ezpeleta.

La SEN envia un missatge de tranquil·litat als pacients perquè amb excepció de les malalties vasculars, les neurològiques no suposen un major risc 'per se' per desenvolupar formes greus de Covid-19. Així les coses, insta els pacients a què no abandonin els seus tractaments i, si tenen algun dubte, consulteu amb el seu neuròleg.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus