Investigadors de la Universitat d'Oxford (Regne Unit) començaran a fer proves d'una vacuna per al COVID-19 en humans aquest dijous, ha anunciat avui el ministre de Sanitat britànic, Mat Hancock.

"En temps normals, arribar a aquesta etapa hauria costat anys", ha indicat en una roda de premsa el ministre, que ha recalcat que el procés per desenvolupar una vacuna és una qüestió de "prova i error".

Malgrat les incerteses, "els avantatges de ser el primer país d'el món que desenvolupi una vacuna que tingui èxit són tan enormes que estic posant tots els recursos possibles", ha recalcat Hancock.

El titular de Sanitat va anunciar que ha posat 20 milions de lliures (22,60 milions d'euros) a disposició de l'equip d'Oxford i altres 22 milions de lliures (24,90 milions d'euros) per a un altre projecte de vacuna desenvolupat en l'Imperial College London.

"Els donarem tots els recursos necessaris per maximitzar les oportunitats que tinguin èxit tan aviat com sigui possible", ha recalcat Hancock.

Mentre segueixen endavant aquestes dues investigacions, el Govern britànic invertirà més per augmentar la seva "capacitat de manufactura", va afirmar.

"D'aquesta manera, si alguna d'aquestes dues vacunes funciona i és segura, podrem fer que estigui disponible per als britànics tan aviat com sigui humanament possible", ha indicat el ministre.

El conseller científic de el Govern britànic, Patrick Vallance, ha advertit aquesta setmana que el procés de desenvolupament d'una vacuna pot ser llarg, encara que mostra signes positius que pot protegir contra el virus.

"Totes les noves vacunes que comencen a desenvolupar-se són projectes a llarg termini. Només algunes acaben tenint èxit. Amb el coronavirus no serà diferent i presenta nous reptes", ha advertit.