Un grup de científics francesos intenta comprovar si la nicotina podria tenir efectes preventius en el coronavirus després de constatar en un estudi previ en un hospital parisenc que la majoria dels afectats per la malaltia eren no fumadors.

El nou estudi, en el qual s'ha interessat el Ministeri de Sanitat, es durà a terme a l'hospital de la Pitié Salpétrière de la mà del seu equip de medicina interna i del neuorobiòleg Jean-Pierre Changeux, membre de l'Acadèmia francesa de les Ciències, segons publica aquest dimecres aquesta institució.

La seva indagació sorgeix d'una investigació prèvia en aquest mateix hospital, que, després de detectar en altres anàlisis recents que hi hauria una baixa proporció de fumadors entre els contagiats, com entre presoners o pacients de centres psiquiàtrics -amb major percentatge de fumadors que la mitjana-, va analitzar a 480 pacients amb coronavirus.

"Trobem que només hi ha un 5% de fumadors, el que és molt baix. En resum, tenim un 80% menys de fumadors en els pacients amb Covid-19 que en la població general de la mateixa sexe i edat", ha indicat aquest dimecres a l'emissora France Inter l'internista Zahir Amoura, un dels responsables de l'estudi.

Changeux, especialista en receptors nicotínics, planteja la possibilitat que la nicotina podria frenar l'avanç del virus a l'evitar que penetri en les cèl·lules, el que podia explicar el baix nombre de fumadors entre els pacients de l'coronavirus.

"Presumim que el receptor d'acetilcolina nicotínic té un paper clau en la fisiopatologia de la infecció per Covid-19 i podria representar un objectiu per a la prevenció i el control de la infecció", destaca l'article publicat per l'Acadèmia de les Ciències.

Una altra hipòtesi, menys privilegiada, és que la nicotina reduiria a més l'excessiva resposta immunitària que es manifesta en els casos més greus de la Covid-19.

Fins ara, tant la hipòtesi de Changeux com les conclusions d'Amoura es basen en meres observacions, a les quals se suma la inquietud pels possibles resultats d'aquesta substància, altament addictiva.

Per verificar-les, el seu assaig clínic distribuirà properament pegats de nicotina amb dosis diferents a personal sanitari de manera preventiva, a pacients hospitalitzats per veure si els símptomes disminueixen, i a pacients en cures intensives per veure si la inflamació es redueix.

El ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, ha assenyalat aquest dimecres al Senat que es tracta d'un estudi "interessant", però va demanar precaució.

"Compte, això no vol dir que el tabac protegeix. El tabac mata i causa més de 70.000 morts a l'any. Però significa que hi ha una pista interessant, al costat d'altres pistes d'investigació clínica, que busca entendre per què en el mecanisme bioquímic la nicotina podria ser un marcador de resistència davant d'aquesta epidèmia", va dir Véran.

Crítiques de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut ha alertat que els fumadors són més susceptibles de patir una infecció greu de covid-19. Preguntada per un estudi a França que mostra com la nicotina podria protegir d'aquest virus, l'experta en emergències de l'OMS Catherine Smallwood, ha assegurat aquest dijous que el tabac és "un factor que pot contribuir" a una malaltia més greu perquè fumar "està vinculat a una menor funcionalitat dels pulmons". Smallwood ha remarcat que "tota la informació científica que tenen fins ara" indica que el tabac és un factor de risc.