El departament de Salut i els seus tècnics han creat un índex anomenat EPG, que analitza la probabilitat que es produeixi un rebrot de covid-19 en una regió sanitària a Catalunya, i que s'ha convertit en el 'passaport' per avançar en aquestes primeres fases del desconfinament.

Aquest índex va de 0 a 100 i s'entén que menys de 30 suposa un risc de rebrot baix; entre 30 i 70, moderat, i entre 70 i 200, moderat-alt, mentre que més de 100 es considera molt alt.

Només la ciutat de Barcelona, segons aquest barem, es troba en una classificació amb més risc i l'única que Salut ha situat a la franja moderada-alta.

Per contra, a la franja de menys de 30 se situen les regions sanitàries de l'Alt pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, que Salut proposarà al Ministeri de Sanitat perquè passin ja dilluns que ve a la fase 1 del desconfinament.

La resta de Catalunya, inclosa la ciutat de Barcelona, haurà d'esperar davant el risc de rebrot de l'epidèmia.

No obstant això, la situació és positiva en les regions sanitàries de la Catalunya central, Lleida, Girona i Barcelona Metropolitana Nord i Metropolitana Sud, per la qual cosa, segons ha dit en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, la setmana que ve estaran en disposició de "presentar una nova proposta per a aquestes regions".

L'índex EPG s'ha calculat tenint en compte la incidència acumulada de casos dels últims catorze dies per cada 100.000 habitants i la mitjana de la taxa reproductiva efectiva (persones que s'infecten d'un mateix cas) dels últims set dies, i representa el creixement potencial del brot a nivell de regió sanitària.

Per passar de la fase 0 a la fase 1, no caldrà esperar necessàriament a que l'índex EPG se situï per sota de 30, ha dit la consellera Vergés, que ha apuntat: "No hem de ser estrictes perquè aquest és un camí que no hem recorregut mai".