Investigadors de la Universitat Rutgers (Estats Units) han publicat un estudi a la revista JAMA Pediatrics que adverteix que nens i adolescents tenen més complicacions greus per COVID-19 del que es pensava.

"La idea que COVID-19 està afectant menys els joves és simplement falsa. Si bé és més probable que els nens emmalalteixin greument si tenen altres afeccions cròniques, inclosa l'obesitat, és important tenir en compte que els nens sense malalties cròniques també estan en risc, de manera que els pares han de seguir prenent el virus seriosament", asseguren.

En el treball s'ha analitzat a 48 nens i adults joves, des de nadons fins als 21 anys, que van ingressar per coronavirus en unitats de cures intensives als Estats Units i Canadà els mesos de març i abril. Més del 80 per cent dels nens i joves estudiats patia afeccions cròniques subjacents, com obesitat, diabetis, convulsions o malaltia pulmonar crònica. D'ells, el 40 per cent depenia de suport tecnològic a causa de retards en el desenvolupament o anomalies genètiques.

A la fi de el període de seguiment, gairebé el 33 per cent dels nens seguien hospitalitzats per COVID-19, 3 seguien necessitant ventilació i un amb suport vital. Dos dels nens ingressats durant el període d'estudi de tres setmanes van morir.

"Encara que la nostra recopilació de dades per a aquest estudi ha finalitzat, vam continuar desenvolupant col·laboracions amb col·legues en la nostra regió i de tot el país per intentar comprendre aquestes complicacions més greus", han conclòs.

D'altra banda, després del confinament decretat per l'estat d'alarma, han augmentat els casos positus entre els menors de 14 anys. El País Basc és, de moment, la comunitat que ha fet públiques les dades i assegura que en aquest període ha comptabilitzat 42 casos positius per coronavirus entre nens de 0 a 9 anys d'edat, el que suposa un increment de contagis del 45% respecte als 29 infectats que hi havia a data de 26 d'abril, primer dia en què es va permetre a els menors de 14 anys començar a sortir al carrer.