Els virus respiratoris poden transmetre's per mitjà de gotetes que es generen en esternudar o tossir, però i al parlar? Un equip de científics estatunidencs ha constatat que xerrar amb normalitat en ambients tancats podria comportar un risc substancial de transmissió del SARS-CoV-2.

La parla produeix milers de gotes de fluid oral per segon i aquestes poden albergar patògens respiratoris com el virus del xarampió o el de la grip, però també s'han detectat altes càrregues virals del SARS-CoV-2 en els fluids de pacients amb la malaltia de la Covid-19, inclosos aquells asimptomàtics.

Segons aquest nou estudi, un minut de parla en veu alta genera almenys 1.000 nuclis de gotes que contenen virions (partícula vírica morfològicament completa amb capacitat d'infectar) que romanen a l'aire de 8 a 14 minuts en espais tancats, per tant, aquestes podrien ser inhalades per altres persones i desencadenar en ells una nova infecció per SARS-CoV-2, adverteixen els autors.

"En un entorn d'aire estancat, les gotetes generades per la parla persistiran com un núvol que descendeix lentament i que emana de la boca del parlant, amb una velocitat de descens que ve determinada pel diàmetre d'aquestes gotes ja deshidratades -les gotetes generades per la parla es redueixen ràpidament fins a un 34% respecte a la grandària original a causa de l'evaporació de l'aigua-".

Els responsables d'aquest treball són científics de l'Institut de Diabetis i Malalties Digestives i Renals dels Estats Units i de l'Escola Mèdica Perelman de la Universitat de Pennsilvània, també d'aquest país, i els resultats es publiquen en la revista PNAS.

Per a arribar a les seves conclusions l'equip de Philip Anfinrud i Adriaan Bax i els seus col·legues van utilitzar la dispersió de la llum làser per a examinar les petites gotes que poden romandre en l'aire durant minuts després de ser expulsades de la boca d'una persona.

L'equip va treballar amb diversos pacients als quals els van fer repetir en un lloc tancat, en veu alta i durant 25 segons la frase 'stay healthy' (estigues sa), amb l'objectiu d'observar la dispersió de llum dels nuclis de gotetes de la parla en l'aire.

Així, van obtenir estimacions quantitatives tant del número com de la grandària de les gotetes que romanen en l'aire.

Suposant que la saliva d'una persona conté aproximadament set milions de còpies del SARS-CoV-2 per mil·lilitre, els autors calculen, amb aquesta i altres variables, que un minut de conversa en veu alta podria generar més de 1.000 gotetes carregades de virus capaços de romandre en l'aire durant vuit minuts o més.

Els investigadors han considerat per a aquest estudi les gotes petites (quatre micròmetres) i no les més grans, que també són abundants però que estan associades a una transferència directa del virus o a la transmissió via superfícies.