La grip ha causat unes 15.000 morts a Espanya en les dues últimes temporades i entre 2.500 i 3.000 ingressos a l'UCI, segons les dades d'una investigació realitzada per l'Institut de Salut Carlos III, una xifra molt inferior als morts per Covid-19 fins al moment, que ascendeixen a 27.136.

El Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'ISCIII lidera aquesta recerca, publicada a Eurosurveillance, la revista del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), que ha definit i analitzat les característiques de les epidèmies de grip entre 2011 i 2018 a Espanya.

De les dades es desprèn que la grip ocasiona cada any una elevada morbiditat i mortalitat durant les epidèmies hivernals i que pot ser la responsable de fins a 15.000 morts en les dues últimes temporades.

A més, en aquest temps, les epidèmies de grip s'han produït entre 500.000 i 700.000 casos lleus atesos en atenció primària; entre 35.000 i 52.000 hospitalitzacions, i entre 2.500 i 3.000 admissions a UCI confirmada per laboratori.

L'epidèmia de Covid-19 a Espanya ha ocasionat, fins a la data, almenys 27.136 morts, 243.928 contagis, 11.619 ingressos a UCI i 124.631 hospitalitzats, segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat.

L'estudi s'ha publicat a la revista del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, i és un "mapa" de com s'ha comportat la grip a Espanya entre 2001 i 2018 segons el tipus de virus, les temporades i els grups d'edat.

Els resultats -indica l'Institut de Salut Carlos III podrien facilitar accions de salut pública per intentar reduir la influència de l'epidèmia i la seva mortalitat.

La investigació assenyala que la transmissibilitat de virus de la grip en els que va de segle XXI a Espanya és en general major en menors de 15 anys, una dada que va ser especialment destacat en la pandèmia de 2009.

A més, l'epidèmia estacional de grip amb més intensitat va ser la de la temporada 2004-2005.

Després d'analitzar les 18 temporades, l'estudi també revela que la durada mitjana de l'epidèmia anual de grip a Espanya és de 8,7 setmanes, i que de mitjana passen 4,3 setmanes des que comença l'epidèmia fins que aquesta arriba al seu pic màxim.

En 12 de les 18 temporades analitzades l'ona epidèmica va començar entre mitjans de desembre i la tercera setmana de gener.

Segons expliquen els investigadors que signen l'estudi, aquests resultats permeten conèixer millor el comportament estacional dels virus de la grip i faciliten les prediccions sobre quan es produeix l'inici i el pic de les epidèmies.

"Aquesta informació permet estimar quan s'assolirà la pressió màxima sobre el sistema sanitari durant una epidèmia de grip, el que pot facilitar l'orientació en la presa de mesures de salut pública i la planificació de recursos de la forma més eficient per reduir la morbiditat i la mortalitat associades a les epidèmies estacionals", conclouen.

L'estudi, la primera autora és Lídia Redondo, resident de Medicina Preventiva i Salut Pública, està liderat per la investigadora Amparo Larrauri, que coordina el Grup de Vigilància de Grip del CNE.

Hi han participat científics del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), del departament de Medicina Preventiva de l'Hospital La Paz, de la Direcció General de Salut Pública de Castella i Lleó, i del Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya (SVGE).

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus