El mes d'abril, un consorci de científics de 43 països, entre ells Espanya, va començar un projecte per intentar esbrinar si la pèrdua de l'olfacte i / o del gust va associada a la Covid-19 i amb quina freqüència. Ja es coneixen els primers resultats i, sí, aquests dos sentits es veuen en major o menor grau alterats.

Les primeres dades d'aquest macroestudi s'han obtingut a partir de 4.039 enquestes traduïdes a una trentena d'idiomes i realitzades a pacients o persones que hagin passat la malaltia; darrere hi ha la iniciativa Consorci Global d'Investigadors quimiosensorials (GCCR, per les sigles en anglès).

L'objectiu, conèixer si durant el període de malaltia és generalitzada aquesta pèrdua d'olfacte, gust i / o quemestesis, fenomen aquest últim pel qual se senten certes sensacions al nas mentre ingerim sabors, per exemple el que ens produeix el picant a les fosses nasals.

Així, segons els resultats, si el màxim de capacitat olfactiva és de 100 punts i el màxim de pèrdua d'aquesta qualitat és de -100 punts, la mitjana de la pèrdua de percepció olfactiva a les persones durant el desenvolupament de la Covid-19 està en -79.7 punts.

Amb relació al gust passa una cosa semblant, on la mitjana de la falta de gust en pacients amb Covid-19 va ser de -69 punts, mentre que la pèrdua de quemestesis va ser de -37,3 punts de mitjana.

Pel que fa a sabors específics, aquestes primeres dades recullen amb quina freqüència es produeixen aquests canvis, és a dir, quantes persones de les que van completar l'enquesta van percebre alguna variació.

Així, un total de 1.840 van notar canvis o dificultats a l'hora de detectar el sabor salat; 1.788 van mostrar alteracions per al sabor dolç; 1.586 participants van notar canvis en els amargs; 1.511 en la captació dels sabors àcids; i 1.079 persones van presentar canvis a l'hora de notar menjars saboroses (unami).

Aquests primers resultats s'han publicat al repositori científic medRxiv, sense la revisió d'altres experts, però l'article ja ha estat acceptat per la revista científica Chemical Senses. "Aquest és un primer estudi molt important perquè, a partir de demostrar que es produeix pèrdua d'olfacte (anòsmia), de gust (agèusia) i de quemestesis, podem estudiar més coses relacionades amb aquests símptomes", assenyala a Efe Paloma Rohlfs Domínguez, del departament de Psicologia i Antropologia de la Universitat d'Extremadura a Càceres, i una de les signants d'aquest primer article.

I és que, segons Rohlfs, els investigadors han començat a comparar els canvis químio-sensorials, és a dir, la reducció de l'olfacte, gust i quemestesis que es produeixen a conseqüència de la Covid-19 amb aquells que provoquen altres malalties respiratòries; l'enquesta de fet pregunta per altres malalties respiratòries.

Menys freqüents

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou entre els símptomes més habituals de la Covid-19 la febre, la tos seca i el cansament, i inclou la pèrdua de l'gust o de l'olfacte en el grup dels símptomes menys freqüents.

Segons la investigadora espanyola, arran d'aquests primers resultats i si es confirmen en anàlisis posteriors, l'anòsmia i l'agèusia haurien de passar a formar part dels símptomes més habituals.

El GCCR està liderat per la Universitat de Pennsilvània als Estats Units i és aquesta institució la que centralitza tots els qüestionaris. Després l'anàlisi es fa entre diversos grups del 'consorci.

Els científics i metges que estan treballant en aquesta iniciativa ho fan de manera voluntària però no es descarta la futura sol·licitud de finançament a diferents entitats per a activitats investigadores.

Fins ara, s'han fet 36.500 enquestes, unes 3.700 en espanyol, i l'estudi segueix obert, així que el qüestionari es pot omplir al web del consorci. En fer-ho es triga uns 15 minuts.

Els participants han de contestar de forma anònima a preguntes, per exemple, sobre el diagnòstic, sobre si han tingut capacitat d'olorar durant el període de malaltia o si han constatat canvis en gustos específics: dolç, salat, agre, amarg i unami.

Quan es reuneixin totes les enquestes, els investigadors del projecte tornaran a treure i publicar conclusions, aquest cop amb més dades, sobre la pèrdua de l'olfacte, gust i / o quemestesis.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus