Un equip d'investigació ha definit fins a quatre tipus de mal de cap o cefalea associats al coronavirus i atribuïts, entre d'altres, a la tensió emocional o de la pressió de màscares i pantalles de protecció; tot i que la majoria desapareixen, en alguns pacients poden quedar-se de forma crònica.

La cefalea pròpia de la covid-19; l'agreujament de la cefalea primària que ja pateix el pacient; la produïda pels equips de protecció individual com màscares o pantalles; i una relacionada amb la tensió emocional són els quatre tipus de mal de cap identificats en aquest estudi i associats a la SARS-CoV-2.

En el treball hi han participat científics de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i dels hospitals Clínic San Carlos de Madrid i Clínic de Valladolid.

Segons una nota de premsa de la UCM, fins al 15% dels pacients (si bé alguns estudis apunten a un percentatge major) presenten mals de cap, molts sense presència de febre.

El que predomina en la covid-19 és de gran intensitat, pot afectar a tot el cap oa un costat, és habitualment opressiu i empitjora amb l'activitat física i amb els moviments del cap, descriu Jesús Porta Etessam, cap de secció de Neurologia de l'Hospital Clínic San Carlos i professor de la Facultat de Medicina de la UCM.

Aquests dolors, continua, poden despertar al pacient a la nit i habitualment li molestaran els sorolls i a vegades els llums.

A partir d'enquestes realitzades a més d'un centenar de professionals sanitaris, principalment de Madrid -la majoria (73,2%) sense antecedents de mal de cap-, els investigadors van poder delimitar clínicament els tipus de mals de cap.

"Cada un té una explicació fisiopatològica diferent i, per tant, el maneig ha de ser diferencial", destaca Porta Etessam.

L'investigador indica que, en el cas de la cefalea pròpia de la Covid-19, es procedeix a el bloqueig anestèsic i als esteroides, si bé "no hi ha evidències a l'ésser un quadre realment recent".

Si es tracta d'un agreujament de la cefalea primària del pacient, s'apliquen els tractaments habituals.

La incorporació de nous elements per a protegir-se de la infecció també pot ocasionar aquests mals de cap i, segons els autors d'aquest estudi, modificant la manera de portar les màscares i les pantalles protectores n'hi hauria prou perquè cessessin.

I, finalment, per tractar la cefalea provocada per l'estrès de la situació, la resposta està de moment en els neuromoduladors.

"La majoria de les cefalees cedeixen entre les primeres 24 hores i una setmana, però un petit percentatge continuarà amb elles i no respondrà als tractaments habituals. Tenim ja diversos pacients que, per desgràcia, han desenvolupat una cefalea crònica", reconeix el neuròleg.

Els resultats d'aquest estudi s'han publicat a la revista Headache.