La Generalitat està provant uns tests ràpids per detectar el coronavirus en pocs minuts. Es tractaria d'un test d'antígens, que a diferència de les PCR, són més econòmics (costarien entre 4 i 10 euros) i ràpids, ja que els resultats s'obtenen en 10 minuts. Ho va avançar el doctor Oriol Mitjà en una emissora de ràdio i posteriorment ho va compartir a les xarxes socials.

El que semblaria una bona notícia, no ho va ser per tothom. La rèplica més contundent va arribar de part de Rosa Núria Aleixandre, presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona i també del Consell Social de la UdG. El va qualificar d'"irresponsable" per promocionar un test que no tenen autorització de la CE ni l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Segons la seva opinió, aquests tests "només serviran per crear confusió" i perquè "algú en tregui un benefici econòmic".

El propi Mitjà, la va respondre, assegurant que tenia "marca CE", que s'estaven fent les últimes avaluacions, i que estava disposat a donar-li més informació. Una resposta que, de moment, no ha tingut rèplica pública d'Aleixandre.

El departament de Salut, "esperançat" amb els tests

Hores després, el secretari català de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que els test ràpids per detectar positius de Covid-19 "estan en una fase final d'avaluació" i que, de moment, "els resultats són molt prometedors", de manera que es va mostrar "esperançat".

En roda de premsa, Argimon va apuntar que aquests tests ràpids es comercialitzen des de fa temps i ja es van utilitzar a Catalunya durant la primera onada de contagis, però amb resultats llavors "no massa bons".

Ara, però, s'estan estudiant models "molt interessants" que "s'estan acabant de validar" i que podrien complementar la detecció de positius al costat de les proves PCR.

El cap de la Unitat de Seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, també ha expressat la seva "esperança" sobre l'efectivitat d'aquests tests, però ha demanat anar "pas a pas" en el seu procés d'avaluació i no avançar esdeveniments.