L'arribada del fred no influeix en una major propagació de la pandèmia, que es troba en una fase de "segona explosió", segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que elabora periòdicament informes sobre l'evolució de la pandèmia per les autoritats europees.

En el seu últim informe, el BIOCOMSC i l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), que monitoritzen les dades de la pandèmia a tot Europa, els científics afirmen que el descens de temperatures no implica una major propagació de la Covid-19.

Han posat com a exemple les diferències entre Dublín (13ºC de temperatura mitjana i un índex de velocitat de propagació de virus de 1,90) i Tallinn (amb 9ºC i una velocitat de 0,77).

Per als científics, referents en el seguiment de la pandèmia, el gran increment de casos que han experimentat els països europeus en les últimes setmanes es deuria a un "increment progressiu de la incidència" que ha portat a la "saturació dels sistemes de control" i en alguns casos s'ha vist empitjorat per la "incapacitat de rastrejar degudament els contactes de positius", impossibilitant així la interrupció de les cadenes de contagi.

La implementació de mesures severes per reduir els contagis hauria de "reduir la incidència en les pròximes setmanes" ha assenyalat l'equip científic català, que ja havia pronosticat la segona onada de la pandèmia a Europa, de la qual Espanya era "l'avançada".

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus